NAPADAČI IDU U PRITVOR / Pretučeni mladić za RTL ispričao svoju stranu priče, otac snimku nije mogao pogledati do kraja: 'On je još izvan sebe, uznemiren'

Počinitelji su u ovom trenutku u pritvoru, vjerovatno će u istražni zatvor

31.8.2020.
20:34
VOYO logo

Snimka brutalnog premlaćivanja i fizičkog zlostavljanja mladića iz Kaštela zgrozila je cijelu zemlju, a tek nakon što je objavljena, nasilni dvojac je priveden. Svoju stranu priče ispričat će u kaznenom postupku jer prijavljeni su za iznudu i zloupotrebu droge. 

Snimka brutalnog premlaćivanja i fizičkog zlostavljanja mladića iz Kaštela zgrozila je cijelu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac zgrožen snimkom

''Nisam pružao nikakav otpor jer sam računao kako neće ništa biti od tih teških tjelesnih ozljeda. Da su bile te teške tjelesne ozljede, izdržao bih'', rekla je žrtva nasilnika.

Petorica mladića iživljavali su se nad devetnaestogodišnjakom s poteškoćama u razvoju nekoliko minuta. Dok su ga dvojica udarala šakama i nogama, ostali su se naslađivali i to snimali.

''Kad sam vidio snimku, ja sam se zgrozio. Kad su ga udarili u trbuh i šakom u glavu on je odmah pao. Pa se onda uspio ustati, zatim su ga i drugi put isto. Dalje ne znam što je bilo'', kazao je otac žrtve.

Potreseni otac pretučenog mladića snimku dalje nije mogao gledati. A sve se dogodilo zbog duga od 200 kuna koji je u nekoliko dana narastao na dvije tisuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''On je šutio. Ja sam vidio na njemu promjene. Bio je prestrašen i izbezumljen. On je još uznemiren, pravi se da nije, ali on je još malo van sebe'', opisao je otac žrtve.

Image
splitska policija istražuje /

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Snimka brutalnog maloljetničkog iživljavanja: Žrtvu su šamarali, srušili na pod, tukli nogama i prijetili

Image
splitska policija istražuje /

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Snimka brutalnog maloljetničkog iživljavanja: Žrtvu su šamarali, srušili na pod, tukli nogama i prijetili

Mještani u šoku

Splitska policija privela je dvojicu napadača.

''Jedna osoba se tereti za kazneno djelo iznude dok se druga osoba tereti za kazneno djelo iznuda i neovlaštena proizvodnja i predmet drogama'', izjavila je Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to zbog sumnje da su napadnutom mladiću u više navrata prodavali marihuanu. Kaštelani su u šoku.

''To me iznenadilo jer Štafilić je mirno mjesto. Nema ovdje ni kafića. Ovo je najmirniji Kaštel'', kazao je Bogan Vujina iz Kaštel Štafilića.

''To me uznemirilo i to što se to događa u ovo vrijeme'', komentirao je Stjepan iz Kaštel Štafilić.

Pravobraniteljica za djecu poručila je kako smo kao društvo u cjelini zakazali.

''Škole trebaju zapošljavati ekipu stručnih suradnika, znači osoba koje će znati prepoznati na vrijeme i koje će poduzeti adekvatne reakcije. To su psiholozi, socijalni pedagozi i pedagozi'', kazala je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje rađa nasilje

U školi u Kaštelima u koju ide žrtva i jedan od napadača toga nedostaje.

''Imamo pedagoga i na pola radnog vremena tek psihologa i mislim da je tu naš, konkretno u našoj školi problem. I nikako da dobijemo još dodatne sate rada psihologa da bi taj posao bio ujednačen'', izjavila je Marija Kezele, ravnateljica Srednje škole "Braća Radić" Kaštel Štafilić.

''Nasilje uvijek rađa nasilje. I to je tako. Jednostavno trebamo reći stop nasilju na jedan drugačiji, nenasilan način. Puno, puno ranije smo trebali reagirati. Naravno, treba nam i jedan dobar represivni aparat, odnosno zakonodavstvo i pravosuđe da ovakva djela sankcionira. To će biti onda dobra poruka'', rekla je dječja psihologinja Žana Pavlović.

Određen je jednomjesečni istražni zatvor za obojicu napadača zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Za maloljetnika je istražni zatvor određen i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitnost postupka

''S obzirom na snimku koje sam vidio, kazna će ovisiti o kvalifikaciji kaznenog djela. Da li se radi o lakoj ili težoj tjelesnoj ozljedi. Ako se radi o lakšoj tjelesnoj ozljedi, onda postoji mogućnost kažnjavanja do jedne godine zatvora, a ako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi tada postoji mogućnost izricanja kazne zatvora do tri godine'', objasnio je odvjetnik Jere Matić.

No dodao je kako treba voditi računa o tome da je počinitelj mlađi punoljetnik, dakle osoba od 18 do 21 godinu i prema Zakonu o sudovima za mladež, mogu se izreći i odgojne sigurnosne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najvažnija stvar u maloljetničkim predmetima, kako bi se druge destimulirao da rade ovakva djela, je hitnost u poduzimanju postupaka. Koja je već propisana. Zakon je dobar, treba ga samo provoditi i to što prije kako bi počinitelj odmah dobio zasluženu kaznu. Naravno, ako se utvrdi da postoje elementi kaznenog djela'', kazao je Matić. 

Odvjetnik Matić vjeruje kako će roditelji žrtava imati potporu u Državnom odvjetništvu, te eventualno mogu angažirati odvjetnika koji će se pobrinuti o njihovim imovinskim pravima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike