i policija izvijestila / Prevaranti Kerumova nećaka prevarili za sedam milijuna kuna? Nasjeli su na lažni poslovni mail...

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell/Ilustracija

Policija je potvrdila da je primila prijavu tvrtke s omiškog područja u kojoj je djelatnica u više navrata nasjela na poruku da na lažni račun njihova partnera uplati novac

22.4.2022.
16:07
Davor Puklavec/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Splitska policija intenzivno istražuje tko su prevaranti koji su tvrtki "Fornix" iz Dugog Rata, na osnovi lažnog računa, u posljednjih nekoliko mjeseci ukrali nešto manje od milijun eura. 

Kako donosi Slobodna Dalmacija, tu je tvrtku, prema podacima sudskog registra, osnovala Mara Sapunar, sestra nekadašnjega splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, a aktualni direktor tvrtke je njezin sin i Kerumov nećak, mladi i probitačni poduzetnik Goran Sapunar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema vrlo šturom policijskom izvješću proizlazi da su zaprimili "prijavu poduzeća s omiškog područja koje je oštećeno za višemilijunski iznos".

"Naime, zaposlenica u spomenutom poduzeću zaprimila je lažnu elektroničku poštu dobavljača s kojim imaju dugogodišnji poslovni odnos te je u istoj zatraženo da ubuduće uplate vrše na novi, lažni račun. U više transakcija izvršena je uplata nekoliko milijuna kuna na lažni račun na štetu spomenutog poduzeća. Na okolnosti događaja provodimo kriminalističko istraživanje", izvijestili su službeno iz splitske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MUP poziva na oprez! /

Prevare na internetu sve češće: Vrebaju žrtve na WhatsApp-u i šalju im linkove na lažne trgovine!

Image
MUP poziva na oprez! /

Prevare na internetu sve češće: Vrebaju žrtve na WhatsApp-u i šalju im linkove na lažne trgovine!

Kako navodi Slobodna Dalmacija, pozivajući se na upućen izvore, voditeljica prodaje "Fornixa" u studenome je 2021. godine dobila mail tvrtke "Minth International Macao Commercial Offshore Ltd.", kineske grupacije registrirane na Kajmanskim Otocima, a koja se bavi distribucijom novih i rabljenih autodijelova.

Ne sumnjajući da je mail lažan, najmanje tri puta je na račun lažne tvrtke uplatila gotovo sedam milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor tvrtke Goran Sapunar izjavio je: "Ne smijem ništa komentirati, ne mogu vam ni potvrditi ni demantirati da je u pitanju moja tvrtka. Znam da se dogodila jedna takva situacija, no istraga je u tijeku i stvarno ne mogu govoriti."

Ovakve i slične prijevare sve su češće, od onih s manjim iznosima, do ovakvih milijunskih prijevara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako MUP na svojoj stranici navodi kako je internet postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce.

Evo što su naveli: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.  Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke. 

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga proučite informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

CEO prijevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krađe identiteta
Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phishing - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se dodatno zaštiti, iz MUP-a savjetuju na OVOJ poveznici.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo