ZAJEDNO LJETUJU I IGRAJU NOGOMET / Priča o Branku i Mahmuodu: Kako su branitelj iz Karlovca i dječak iz Sirije postali nerazdvojni prijatelji

Mi veterani rata sada moramo biti veterani mira, poručuje Branko Škrtić

2.7.2020.
8:00
VOYO logo

11-godišnji dječak iz Sirije Mahmoud Fahel i 40 godina stariji branitelj Branko Škrtić prijatelja su dva.

Image
Daleko od kuće /

Novi život započeli u Karlovcu: Priča sirijskih izbjeglica koji su utočište pronašli u Hrvatskoj

Image
Daleko od kuće /

Novi život započeli u Karlovcu: Priča sirijskih izbjeglica koji su utočište pronašli u Hrvatskoj

Ratni zapovjednik malog Sirijica sluša posljednih sedam mjeseci otkako se sa svojom obitelji doselio u ulaz do njegovog. Nerazdvojni su. Dečki imaju svoju rutinu: šetnja Karlovcem, nogomet i neizbježan sladoled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uvijek ću pamtiti dan kada je kombi Isusovačke službe dovezao njih ispred zgrade. Zaželio sam im dobrodošlicu jer je i dio moje obitelji bio u izbjeglištvu '91.'', prisjeća se Škrtić.

Sad mi je on unuk, kaže, a Mahmoud kaže da su najbolji prijatelji: ''Kada sam došao u Karlovac samo sam znao reći dobro. Onda dođe Branko i pita: kako si? Ja kažem: dobro. Branko kaže: dođi kod mene, ja stalno govorim: sutra. Kaže Branko: koji je problem? Ja kažem: Aras, bojao sam se psa''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenik petog razreda se više ne boji nikoga. U Hrvatskoj je sa svojim roditeljima i trojicom braćom stigao prošlog ljeta. Iz Alepa u Tursku, iz Turske u prihvatilište u Kutini, a potom u Karlovac gdje je počelo ovo nesvakidašnje prijateljstvo Branka i Mahmouda, ali i njihovih obitelji iako Mamhuodovi roditelji ne govore hrvatski.

"Mahmuod svakim danom napreduje, komunikacija je odlična'', kaže Škrtić, a Mahmoud kaže da nije težak hrvatski jezik: ''Ne, trebaš biti pametan i nije teško".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da je on već Hrvat koji navija za Dinamo. I loptu i mobitel i bicikl, sve je Branko nabavio svom malom prijatelju kako bi mu uljepšao život u novoj sredini.

Pitamo ga čega se sjeća iz Sirije, a on odvraća: ''Imao sam samo četiri godine i samo znam bum bum. Pucalo se puno. Da. da''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je azil dobilo 720 izbjeglica. U centrima za tražitelje azila trenutačno je 454 ljudi. U Karlovcu je desetak sirijskih obitelji.

Kada je njihov dolazak najavljen Brankovi susjedi pripremali su peticiju protiv novih susjeda. Nakon što se pročulo za njihovo prijateljstvo bilo je i komentara da je prigrlio malog Isilovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi veterani rata sada moramo biti veterani mira'', poručuje Branko Škrtić.

Branko je imao dvije kćeri, jedna je poginula u prometnoj nesreći, bila je novinarka. Sada mu društvo prave dvije unuke i novi član obitelj unuk Mahmoud - budući nogometaš koji želi zaigrati za hrvatsku reprezentaciju, a himnu je već naučio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča je ovo o ljubavi, toleranciji i prijateljstvu kakvu nismo vidjeli.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo