'To je fantazija' / Pričali smo sa ženom koja stoji iza irskog referenduma: 'Hrvati moraju shvatiti da pobačaj neće nestati'

Irci su se 35 godina borili za pravo žena na pobačaj, a u tome su uspjeli prije nekoliko dana

30.6.2018.
19:50
VOYO logo

AlisonSpillane ispričala je sve o borbi koja je ženama danijela pravo da same odlučuju o svom tijelu. Bila je to, kaže Alison, duga i teška borba. Kako je moguće da je tako moderna zemlja poput Irske legalizirala pobačaj tek prije nekoliko dana?

"Da, imali smo dugu kampanju. Trebalo nam je toliko dugo zato što je to bilo zapisano u Ustavu, a u Irskoj je jako teško mijenjati Ustav. Može se promijeniti samo referendumom. Jako dugo nije bilo političke volje da se pokrene ta tema", kazala nam je Alison Spillane iz Irish Family Planning Association.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je ne bi bilo ni sad da aktivisti nisu išli od vrata do vrata i objašnjavali zašto se pobačaj mora legalizirati. 

"Od 1983. godine više od 170 tisuća žena bilo je prisiljeno obavljati pobačaj u drugim zemljama, a posljednjih godina primijetili smo i porast ilegalno obavljenih pobačaja čime su žene riskirale kaznu od 14 godina zatvora", ispričala nam je Alison.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Siromašne žene koje si nisu mogle priuštiti pobačaj u drugoj zemlji, silovane djevojke, majke koje su rađale teško bolesnu, često i mrtvu djecu. Sve su morale roditi. Čak i ako je to značilo da i same neće preživjeti. 

"Imali smo ženu, Michelle Harte, koju su odbili liječiti od raka zato što je trudna. Na kraju je preminula od raka", ističe irska aktivistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alison je prvi put u Hrvatskoj, ali čula je za inicijativu hrvatskih protivnika pobačaja. Za njih ima jasnu poruku. "Ne možete učiniti da pobačaj nestane. Možete ga jedino učiniti sigurnim. Pretvarati se da možete zabraniti pobačaj, to je fantazija."

Irci su ovim referendumom napokon ušli u 21. stoljeće. A u Irsku je do sad već ušlo 17 tisuća Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijepo je imati toliko puno Hrvata. Mislim da je i ovaj referdum pokazao da je Irska zemlja puna razumijevanja. Želimo poštovati ljude i pustiti ih da žive svojim životima onako kako žele i zato je u Irskoj lijepo živjeti."

U Hrvatskoj pravo na izbor još uvijek imamo, ali bolji život traže u zemljama poput Irske. Kod nas broj pobačaja se u posljednjih 15 godina prepolovio. Primjerice 2002. bilo ih je 12 tisuća. Lani tek nešto više od šest. Zanimljiv je i podatak da je tek 39 posto tih pobačaja učinjeno na zahtjev žene, a većina tih žena koje su tražile prekid trudnoće bile su u braku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo