VELIKI INTERVJU S MANDATAROM / 'Prihvatio sam ponudu Teve da im vodim poslovanje za cijeli svijet. Ali, stigao je poziv Karamarka i Petrova...'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Moj privatni cilj će biti da poboljšam hrvatski, ali mi je važnije od tog da pomognem Hrvatskoj i da pokrenem gospodarstvo, socijalne programe i da smanjimo broj nezaposlenih. To su mi važniji ciljevi od mog hrvatskog', rekao je Orešković

31.12.2015.
9:04
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Mandatar za sastavljanje hrvatske Vlade Tihomir Orešković rekao je kako će učiniti sve da ljudima vrati nadu te da će pri izboru ministara njegova riječ "biti zadnja".

"Učinit ću sve da ljudima vratim nadu", kazao je Orešković te dodao kako će fokusiranost za novu Vladu biti ključna. Najavio je da razgovori s kandidatima za ministre kreću nakon Nove godine, a otkrio je i da će u izboru ljudi njegova riječ biti zadnja, objavljeno je na portalu jutarnji.hr uoči cjelovitog intervjua u novogodišnjem dvobroju Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reforme koje predlažu Most i HDZ Orešković je ocijenio kvalitetnima, a zadovoljan je i preporukama uglednog njemačkog IFO instituta.

Između ostalog, otkrio je da se zalaže za uvođenje poreza na nekretnine. "Nisam za masovno oporezivanje nekretnina, već samo onih koji nisu u funkciji", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na svoje teškoće s hrvatskim i izrazio nadu da mu građani neće zamjeriti jezične pogreške.

"Moj privatni cilj će biti da poboljšam hrvatski, ali mi je važnije od tog da pomognem Hrvatskoj i da pokrenem gospodarstvo, socijalne programe i da smanjimo broj nezaposlenih. To su mi važniji ciljevi od mog hrvatskog", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković je otkrio i kako je odlučio sudjelovati u hrvatskoj politici.

"Može se reći da je sve krenulo prije više od šest mjeseci. Još sam bio šef Tevinih financija za Europu kada me kontaktirao gospodin Karamarko te pitao jesam li zainteresiran za preuzimanje mjesta potpredsjednika Vlade ili ministra financija. Nisam to očekivao, no bila mi je čast primiti takav poziv. Baš u vrijeme kad smo gospodin Karamarko i ja počeli s razgovorima, moj šef u Sjedinjenim Državama dao je otkaz pa su mi ponudili da vodim poslovanje Teve za cijeli svijet. Opredijelio sam se za taj novi izazov u Tevi, ali ostali smo u kontaktu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u međuvremenu su se dogodili parlamentarni izbori, a kao jedan od uvjeta suradnje HDZ-a i Mosta bio je nestranački premijer.

"Čuo sam se s gospodinom Petrovom s kojim me upoznao gospodin Karamarko. Raspitali su se o mojim stavovima, o mojim mišljenjima. Vrlo jasno su rekli da traže čovjeka koji bi preuzeo odgovornost biti premijer, pitali su me jesam li spreman. Danas je jasno kakav je bio moj odgovor".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je ponešto i o svojim ekonomskim i političkim stavovima.

"Odrastao sam u Kanadi, tamo sam se i formirao. Financijski gledano, mogu reći da sam fiskalni konzervativac. Poslovno gledano, nisam sklon rizičnim potezima i eksperimentima. A politički gledano, za sebe mogu reći da pripadam političkom centru", rekao je Orešković za Jutarnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo