PROSVJED MEDICINARA / Prijatelji ga vrijeđaju i kažu mu da je budala: ‘Oni dignu 800 eura u danu, ja radim 24 sata za 280 kuna'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Predsjednik dubrovačke podružnice sindikata medicinskih sestara i tehničara, Ivan Večerin, najavio je prosvjed u Dubrovniku

4.9.2019.
21:05
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Pacijenti ničim neće biti zakinuti, svim odjelima osigurat će se nužan broj sestara i tehničara, a zaposlenici koji ne budu prijeko potrebni na odjelima priključit će se prosvjedu, koji uključuje i prekid ambulantnih pregleda, najavio je prosvjed predsjednik dubrovačke podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Ivan Večerin.

Prosječna plaća medicinske sestre u Hrvatskoj kreće se od 4.500 kuna, početničke, do 6.000 kuna, uz dežurstva i prekovremene sate, ako im, kažu, to uopće plate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne živimo svi od apartmana, a plaća medicinske sestre jednaka je u Dubrovniku i u Slavonskom Brodu gdje su cijene života neusporedive. Zbog nedostatka ljudstva svi smo nezadovoljni i iscrpljeni. Kad mjesečno odradiš 50 do 100 prekovremenih sati, možeš izdržati dva, tri mjeseca, ali četvrti više ne. Gubimo zdravlje, pacijent dobiva lošu uslugu, sustav puca. Dajemo 130 posto, a ne osjećamo da nam itko, od onih koji to trebaju reći, kaže hvala”, kazao je Večerin u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Bolje plaće, manje stresa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorava i da je veliki broj ljudi otišao iz bolnice te rade u turizmu za bolju plaću i manje stresa: “Nekad je radno mjesto u bolnici bilo poželjno, a danas te sramota reći gdje radiš. Sjedneš s prijateljima koji barataju iznosima od 800 eura koje dignu u jednom danu, a ja kažem kako sam odradio smjenu od 24 sata za 280 kuna. Onda me vrijeđaju, kažu, ti si budala što više radiš tamo''.

Samo za novi hitni bolnički prijem trebalo bi još dvadesetak sestara, no oni ne samo da ne mogu naći nove zaposlenike, već se boje i da će odlaziti sve više onih koji su sada zaposleni u bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo