KAOS S PRIJAVAMA / Prijava na energentsku obnovu više neće funkcionirati po sistemu 'najbržeg prsta'. Nakon današnjeg pada stranice, uskoro novi datum prijava

I prošle se godine bilo teško prijaviti, a sada nitko nije uspio

14.10.2021.
20:24
VOYO logo

Najbrži prst - najsporija podjela 300 milijuna kuna. Tako bi se mogao opisati jutrošnji pokušaj tisuća građana da svoju kuću prijave na natječaj za energetsku obnovu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sustav za prijavu na natječaj pao je praktički odmah. Ni onome koji je jutros točno u devet, kada su prijave bile otvorene, imao najbrži prst prijava za energetsku obnovu kuće nije uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremili smo se pošteno. Išli na mjesto gdje je upload brži nego li na uobičajenim pozicijama. Vrtila se stranica jedno 45 minuta i zatim je Fond dao oznaku da je došlo do pada sistema", komentirao je arhitekt Hrvoje Bakran.

Iz informatičke tvrtke koja je za funkcioniranje sustava plaćena 1,2 milijuna kuna, a koja je i lani bila zadužena za provedbu natječaja obnove, kažu - došlo je do zagušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DIGITALIZACIJA NA HRVATSKI NAČIN /

Novi fijasko Vladine web stranice: Pao je sustav prijava za energetsku obnovu zgrada, koštao je 1,25 milijuna kuna

Image
DIGITALIZACIJA NA HRVATSKI NAČIN /

Novi fijasko Vladine web stranice: Pao je sustav prijava za energetsku obnovu zgrada, koštao je 1,25 milijuna kuna

"Velika količina korisnika. Sustav to nije izdržao. Jednostavno je pao. Mi sad tek moramo shvatiti u našoj analizi koji su to tehnički detalji koji su doveli do toga da bi iste mogli ukloniti", objašnjava Tomislav Gligora, vlasnik informatičke tvrtke zadužene za web stranicu Fonda.

Druga godina, drugi pokušaj, ista kuća – ponovno neuspjeh. I prošle se godine Hrvoje teško prijavio, a kada je uspio, bio je na 4500. mjestu, što je daleko od ulaska u obnovu. Ove se godine nije uspio prijaviti nitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno su morali izraditi dokumentaciju jer su se uvjeti natječaja neznatno, ali ipak promijenili. A to i košta.

"Cijena izrade dokumentacije za ovu kuću od 80 kvadrata je otprilike 10 tisuća kuna. Fond je to subvencionirao s 500 kuna", rekao je Bakran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatna komplikacija ove godine je, kaže, i što potrebnu dokumentaciju ne može ranije učitati, već točno u trenutku prijave. Iz Fonda za zaštitu okoliša objašnjavaju da se time izbjegao efekt najbržeg prsta.

"Želimo se odmaknuti od sustava koji se nepopularno naziva kroz medije i među građanima najbrži prst. Jer smo svjesni da se on nije pokazao kao optimalno riješenje. Taj najbrži prst znači zaprimanje prijava po njihovom redoslijedu i isto tako njihovo obrađivanje", kaže Maja Rajačić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je jedino fer, kažu. Jer kako inače odlučiti koja će kuća dobiti subvenciju za obnovu. Ipak, taj model najbržeg prsta noćna je mora i za informatičare i za građane. Pa je takav način primjerice za natječaj za električne automobile - ukinut.

"Tu smo uspjeli složiti novi model provedbe. Uključili smo mrežu prodajnih mjesta. I na takav način smo otklonili mogućnost da dolazi do zagušenja kada se pristupi Fondu", objašnjava Rajačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moglo bi biti još ovakvih situacija, i to iduće dvije godine. Jer je kuća koje vape za obnovom više nego što je novca po pojedinom natječaju. Za nekoliko dana, kada otklone kvar, građani će se ponovno moći prijaviti.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo