#metoo u hrvatskoj / Prijave za seksualno zlostavljanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti i stotine mučnih ispovijesti na stranici Nisam tražila

Kako se Hrvatska 3 godine nakon ostatka svijeta uključila u me too pokret

21.1.2021.
22:55
VOYO logo

Milena Radulović je otvorila pandorinu kutiju, a progovorila je cijela regija. Ovo su samo neke od anonimnih ispovijesti iz Hrvatske na facebook stranici Nisam tražila.

Na prijamnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četveronoške. Tadašnji profesor me je udarao svojim dlanom po guzici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio.

Zlostavljač je mrtav. Poznato ime, direktor, redatelj, profesor na ADU u Zagrebu, godinama je pripreme za prijemni ispit, s maloljetnicama "odrađivao" u krevetu. Znalo se, šuutjelo. Štitila ga je i supruga. Jedna od žrtava je moja prijateljica.

Ovo je priča o profesorici u 50-ima koja si, valjda zato što je žena, daje za pravo da ode predaleko.
Trebali smo raditi scenu seksa, koja izvorno i nije napisana baš kao scena seksa. Ja i kolega smo krenuli u improvizaciju da bi nas ona zaustavila i rekla kako ona ne voli kad se seks "fingira" na sceni. E onda je došla demonstrirati na meni, ja pritom stojim u njezinom privatnom negližeu koji služi kao kostim i ona doslovno svojim prstima dodiruje moj spolni organ preko gaćica.


U ovoj zadnjoj objavi prepoznala se i glumica Ines Bojanić i napisala da ima slično iskustvo. Podnijela je prijavu radnoj skupini zagrebačke akademije dramske umjetnosti, koju je za zaštitu žrtava osnovala dekanica. Za sada im je stiglo 12 prijava. Glumica Nina Violić kaže da će ovaj trenutak promijeniti glumački svijet.

"Od prekjučer, od kada se to dogodilo promijeniti će se sve, način komunikacije, živimo u nekom drugom vremeenu nego kad sam ja počela raditi. Jeste li iznenađeni koliko je toga? Nisam, ali želim dati punu podršku dekanici Akedmiji koja je pokrenula nešto za što joj je svaka čast, nadam se da će to biti primjer ostalim fakultetima", rekla je glumica Nina Violić. 

Pokret "me too" je procvat doživio prije tri godine u Americi nakon što je razotkriven holivudski producent Harvey Weinsteina i njegovo desetogodišnje seksualno uznemiravanje, zlostavljanje i zastrašivanje žena... Zahvatio je mnoge zemlje od Kenije do Južne Koreje, a zahvaljujući društvenim mrežama milijun žena je progovorilo o zlostavljanju i silovanju.

Balkan je progovorio nakon što je glumica Milena Radulović prijavila i optužila poznatog beogradskog redatelja i profesora glume - Miroslava Aleksića, čiju je privatnu glumačku školu pohađala od osnovne škole. Traume koje je proživjela ponovila je na ispitivanju, a isto je učinila i njezina kolegica Iva Ilinčić.

Image
mučna svjedočanstva /

I u Hrvatskoj glumice svjedoče o seksualnom zlostavljanju profesora i redatelja: Potvrdila nam to i Zagrebačka akademija!

Image
mučna svjedočanstva /

I u Hrvatskoj glumice svjedoče o seksualnom zlostavljanju profesora i redatelja: Potvrdila nam to i Zagrebačka akademija!


"Sama činjenica da je iskaz Milena davala pet punih sati jasno govori i laiku da je do detalja rekla sve ono kroz šta je prošla i šta je doživjela", rekao je Jugoslav Tintor, odvjetnik Milene Radulović.

Nakon Milenine ispovijesti Aleksić je uhićen zbog sumnje da je silovao i seksualno napastovao svojih šest učenica, a još 20 djevojaka podnijelo je prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile njegove žrtve. Cijela regija daje im podršku na stranici "Nisam tražila" koju u samo nekoliko dana prati 23 tisuće ljudi. Četiri bivše studentice sarajevske Akademije scenskih umjetnosti koje su je pokrenule neprestalno objavljuju mučne ispovijesti žena koje dolaze iz svijeta glume, ali i ostalih profesija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Nismo očekivale da ćemo u ovih par dana dobiti 2500 tisuće poruka žrtava koje prvi put progovaraju. Podržavamo sve inicijative koje su poduzeli fakulteti diljem regije da studenti i studentice mogu prijaviti zlostavljače i anonimno", rekla je Ana Tikvić, administratorica facebook stranice. 

U BIH je prvi put progovorila glumica koja je seksualno zlostavljana prije 50 godina kao studentica dramskog studija. Njezin zlostavljač nije živ, ali nikad nije kasno da žrtve progovore.

"Mi smo zlostavljanje pune četiri godine. To nikada ne zastarijeva kao ni ratni zločin. Tako je i na mene taj zločin ostavio dubok trag, sjećam se tih časova na kojima sam se grčila", kaže Hasija Borić, glumica iz BiH.

Bila je silovana, a sada je to javno priznala i hrvatska glumica Dora Lipovčan: Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju iako sam se njome počela baviti u djetinjstvu pa je stoga ne mogu kriviti za to što mi se tada dogodilo....

Nemoralne ponude i seksualna uznemiravanja koje prolaze glumice izašla su na vidjelo.

"Čovjek koji me je šminkao me odveo tamo ispod i počeo me fizički napadati, istrgnula sam se i pobjegla. Toliko mi je to bilo traumatično da se nisam usudila to nikom reći", rekla je glumica Barbara Nola, 9. 1. 2020.

"Dvadeset novinara me nazvalo da me pitaju jesam li silovana. Ako želite pomoći ovoj situaciji jako je važno da žrtve imaju sigurnost. Pored Milane koja je proživjela strašno iskustvo dajte im podršku", poručila je Violić.

Tko je hrvatski Harvey Weinstein još javno nije razotkriveno, a neke glumice s kojima smo danas razgovarali kažu da znaju tko je. Šutnja na Akademiji dramske umjetnosti je prekinuta.

"Na strani sam žena. U bilo kojoj profesiji ne samo ovoj kojom se mi bavimo to se ne bi smjelo događati. To to je svijet u kojem očito nema pravila", smatra Matija Gašpari, student glume.

"Bilo je krajnje vrijeme da se takvo nešto pokrene i jako sam sretna što se to događa i da cure koje se s tim susreću vrlo često da se prestanu osjećati samima, kaže Laura Anić Kaliger, studentica glume.

Žrtvama je potrebna podrška da progovore i da zaustave zlostavljače kojih ima u svim profesijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo