Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kakvo meso kupujemo?

Zaplijenjeno 1,22 tone mesa, zatvorene klaonice, a evo koga je sve ulovila inspekcija

U mesnicama i klaonicama u tri jadranske županije inspektori su pronašli brojne nepravilnosti

Image

Inspekcija zaplijenila 1,22 tone mesa

Foto: Pixsell
Vijesti.hr/ 22.8.2018. u 14:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U inspekcijskim nadzorima na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije zaplijenjeno je 1,22 tone mesa i mesnih pripravaka, a zabranjen je rad dvjema klaonicama.

Podnesene su dvije kaznene prijave, podignuto osam optužnih prijedloga i izdano 10 rješenja.

U pet klaonica i dvije mesnice te na jednom stočnom sajmu inspekcija je utvrdila brojne nepravilnosti i kršenja zakona i propisa zbog koji postoji opasnost i rizik za zdravlje potrošača. Tako se u objektima ne provode pregledi životinja prije klanja i trupova životinja nakon klanja, nema obveznog pregleda svinjskog mesa na trihinelozu, a nađeno je i meso nepoznata podrijetla. Tijekom inspekcije zatečene su životinje bez obveznih oznaka i propisane dokumentacije.  

Također, nisu pronađeni dokazi o otpremanju nusproizvoda životinjskog podrijetla (koji nastaje nakon klanja životinja), dio klaonica ne provodi na ispravan način čišćenje i pranje objekta kao ni dezinsekciju, a u pojedinim objektima djelatnici nemaju važeće sanitarne knjižice, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

,Inspekcijske akcije ovakvog tipa nastavljamo u svim županijama u Hrvatskoj sve dok se svi ne budu pridržavali propisa i visoke razine sigurnosti hrane te zaštite potrošača. Naše inspekcije su stalno na terenu, ali ne mogu biti na svim lokacijama u isto vrijeme. Zbog toga pozivam sve građane da nam prijave svaku sumnju o postojanju nezakonitih objekata na svom području. Ako nije nadležna naša inspekcija, kontaktirat ćemo kolege iz drugih ministarstava koji će jednako brzo reagirati. Sigurnost hrane naš je temeljni postulat.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 REZULTATI INSPEKCIJSKOG NADZORA

PZ POLIČANKA, Poličnik, klaonica – RJEŠENJE S PRIVREMENOM ZABRANOM RADA zbog: neimanja dokaza o zdravlju zaposlenika, neispravne opreme za dezinfekciju u klaonici, nevođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, nema sljedivosti hrane. Podnesen je i optužni prijedlog, zbog manjka 18 svinja koje je klaonica stavila u javnu potrošnju bez propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda, a zbog svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi biti će podnesena i kaznena prijava.

Upravo se čita

TO MESNICA NAKIĆEN, Banjevci, klaonica – RJEŠENJE S PRIVREMENOM ZABRANOM RADA zbog ne vođenja propisanih evidencija koje  propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, zbog sljedivosti hrane i loših higijenskih uvjeta. Podnesen je i optužni prijedlog.

ARMENTO d.o.o., Split, mesnica - RJEŠENJE SA ZABRANOM RADA PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI djelatnosti proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravka zbog neuvjetnog prostora. Podnesen je i optužni prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

MI Šakić, Žeževica, klaonica – RJEŠENJE sa zahtjevom uspostave pune sljedivosti hrane prema i od objekta i optužni prijedlog za neunošenje ulaznih količina sirovine u mesnice.

PZ POLIČANKA, Zadar,  mesnica – RJEŠENJE za neškodljivo uklanjanje mesa zbog neutvrđene sljedivosti, bez identifikacijskih oznaka, bez otvorenih radnih naloga, bez valjanih otpremnica. Podnesen je i optužni prijedlog.

KLAONICA TVRTKE MESNICE KLARIĆ j.d.o.o., Malenice Donje bb, - RJEŠENJE I KAZNENA PRIJAVA zbog otpreme 28 odojaka iz klaonice bez prijave klanja, bez pregleda ovlaštenog veterinara i bez obavljanja propisanog obveznog pregleda mesa na trihinelozu. Nadalje, subjekt ne posjeduje podatke o lancu prehrane za dopremljene životinje, nezadovoljavajuća je čistoća objekta, ne postoji dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice, ne upisuje u VETI aplikaciju ulaznu količinu pošiljaka.

KLAONICA ARMENTO d.o.o., Kaštel Stari, RJEŠENJE i OPTUŽNI PRIJEDLOG zbog neoznačenih životinja nepoznatog podrijetla, a ne postoji ni  dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice do registriranih mesnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 22.8.2018. u 14:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
U KRITIČNOM SU STANJU

RTL doznaje: Uklanjaju se tornjevi katedrale u Zagrebu, vjernici bi se trebali vratiti u nju iduće ljeto

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba