godišnjica / Prije 15 godina uhićen je Gotovina! Šeks za RTL objasnio četiri riječi koje su ga obilježile: 'To je bila državna politika'

Bio je to uvjet bez kojeg Hrvatska nije mogla u Europsku uniju

7.12.2020.
19:30
VOYO logo

Bio je to trenutak kada je Hrvatska stala. Prije 15 godina na današnji dan uhićen je Ante Gotovina. Zbilo se to u Španjolskoj, na Kanarskim otocima, za vrijeme večere u jednom hotelu. Nakon četiri i pol godine bijega od haaške optužnice za ratne zločine, za većinu Hrvata general Gotovina je i dalje bio heroj.

'Jednom se moralo dogoditi'

''Da, ja sam Ante Gotovina'', odgovorio je španjolskim policajcima. I dok su mu stavljali lisičine, gledajući u policijsku kameru mirno je zaključio "Jednom se i to moralo dogoditi". Snimka je to koja je obišla svijet. Uz sebe je imao 12 tisuća eura i putovnicu na ime Kristijan Horvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želim obavijestiti javnost da smo jutros dobili obavijest od glavne haaške tužiteljice haaškog tribunala da je general Gotovina uhićen u Španjolskoj'', rekao je tada Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade.

Bio je to kraj potrage svih potraga. Uvjet bez kojeg Hrvatska nije mogla u Europsku uniju. Glavna haaška tužiteljica vijest je dočekala u Beogradu i proslavila šampanjcem. Sve do tad uporno je tvrdila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo dokaze da je Gotovina u dosegu hrvatske vlade i to zato što se nalazi u Hrvatskoj, ako ne u Hrvatskoj, onda hrvatskom dijelu BiH'', rekla je 19. 5. 2005. bivša glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte.

Što Račanova vlada nije uspjela s raspisivanjem nagrade od 350 tisuća kuna za svaku informaciju, uspjela je Sanaderova s Akcijskim planom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Identificirati, otkriti, uhititi, transferirati'', izjavio je 1. 3. 2005. bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Četiri riječi koje su ga obilježile, a koje s njim, kaže Šeks, nemaju veze. Bio je to zaključak sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost čiji su autori tadašnji predsjednici Stipe Mesić i Ivo Sanader. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

25. obljetnica Oluje prekretnica: Knin je još jednom mjesto novoga početka - zalog za budućnost

Image
RTL DOSJE /

25. obljetnica Oluje prekretnica: Knin je još jednom mjesto novoga početka - zalog za budućnost

Pritisak sa svih strana

''To je bila državna politika. Oni su to predložili i dali nalog a ja nisam ni glasovao jer nisam član toga Vijeća. Da sam ja autor i tog akcijskog plana za uhićenje, a to je bio ministar unutarnjih poslova Karamarko i glavni državni odvjetnik Bajić, a ja ni luk jeo ni luk mirisao'', kazao je Vladimir Šeks, bivši predsjednik Sabora.

Predsjednik Mesić sjeća se pritisaka sa svih strana, i neumoljive Carle del Ponte. Preko prijatelja novinara Ive Pukanića, koji je Gotovinu intervjuirao u bijegu, poslao mu je poruku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da on dođe u Zagreb i da dođe k meni u ured i tražit ćemo da dođu tužitelji na ispitivanje smatrao sam ako bude u mom uredu nema toga tko bi ga odveo u Haag'', kazao je Stjepan Mesić.

Od toga nije bilo ništa, a dvije godine poslije, Akcijskim planom hrvatske tajne službe uhvatile su poziv supruge Dunje Gotovine i locirale generala. Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu suradnje s haškim sudom. A Gotovina počeo borbu za svoju slobodu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Časni sude nisam kriv'', rekao je 12. 12. 2005. Ante Gotovina.

Prva presuda bila je 24 godine zatvora, sloboda je slijedila tek nakon žalbe i sedam godina pritvora. Trenutak za koji svaki Hrvat zna gdje je bio. Je li moglo sve drukčije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Normalno da se moglo drukčije, jer to su oni koji u tobože surađivali s Haaškim tribunalom, a blokirali su rad , a štetu je imao upravo general Gotovina je morao biti u izgnanstvu'', kazao je Mesić.

I na slobodi general Gotovina nikada do kraja nije otkrio gdje se skrivao. Na povratku u Hrvatsku okrenuo je novu stranicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti'', izjavio je umirovljeni general Ante Gotovina 16. 11. 2012.

Rečenicu koju sada ponavljaju svi hrvatski političari. A sudbina jednog čovjeka odredila je i put cijele zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo