BANDIĆEV NASLJEDNIK / Prije godinu dana Zagreb je dobio gradonačelnika koji je obećao drugačiji način vladanja. Direkt analizira Tomaševića

Kasne tramvaji, kasni obnova. U brojnim naseljima niču groteskne zgradurine, i u vrtićima i u domovima za starije, i dalje je malo mjesta

30.5.2022.
22:26
VOYO logo

Bilo je to prije točno godinu dana. Drugi krug lokalnih izbora, nakon 20 godina vladavine Milana Bandića - Zagreb ima novog gradonačelnika. Mlad je, vozi bicikl, zanimaju ga komunalni problemi, razdvajanje otpada. Obećaje potpuno drugi način vladanja od onog na koji smo navikli, made in Pogana Vlaka. Podijelio je otkaze u Holdingu, ukinuo mjeru roditelj odgojitelj, posvađao se s Petrom Pripuzom i Željkom Markić. 365 dana nije puno vremena za nešto promijeniti, ali svejedno ih je analizirao Ivan Skorin.

Pucaju cijevi na sve strane, kasne tramvaji, kasni obnova. U brojnim naseljima niču groteskne zgradurine, i u vrtićima i u domovima za starije, i dalje je sramotno malo mjesta. To je Zagreb 2022. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se četiri godine čeka za jednokrevetne sobe, do deset za dvokrevetne sobe u Domu za starije Trnje potvrđuje ravnatelj Domagoj Kronstein. To su, kaže, redovne procedure koje se nisu mijenjale s dolaskom nove vlasti.

"Nije do nas, svi ti mega problemi su naslijeđeni, a mi ih rješavamo ili ćemo ih krenuti rješavati", redovno odgovara Tomašević, pa i danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači četiri godine se još neće vidjeti ono što pokrećete sad?

"Ma ne do kraja mandata će se vidjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što?

"Recimo Paromlin", kazuje Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ta najnovija u nizu najava je da će derutni Paromlin u centru grada izgledati kao nova moderna otvorena knjižnica.

Dio lijevo liberalne publike očekivao je da će kroz par tjedana početi padati pečene kokoši, da će korumpirani bandićovolis postati Pepeljuga, ali ne ide to tako piše Jurica Pavičić. I činjenica je da građani zasad ne mogu vidljivo osjetiti novu vlast, tek nekoliko manjih stvari poput ove pješačke zone u staroj Vlaškoj, dakle komadićak od nekih 200 metara uskoro će postati samo za pješake

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu je maknuti promet ispred Glavnog kolodvora i cijeli potez između Gundulićeve i Zrinjevca pretvoriti u zonu samo za pješake. Uskoro kreću i nova pravila odvajanja otpada. Nije dijelio prvomajski grah, ali je otvorio žičaru zbog koje je kazneno prijavio Milana Bandića.

"Ono što građani mogu vidjeti je da Grad Zagreb više nije kleptograd, dakle tu se više novac iz gradskog proračuna ne preljeva u privatne džepove", kaže Joško Klisović, predsjednik gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koji je Tomaševićev najveći grijeh u godinu danu, Pavle Kalinić, bivši pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama odgovara:

"Pa mislim da je bitno trebao ubrzati obnovu škola."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima li išta dobro što je napravio?

"Pa to što je prošlo godinu dana, eto, ima još tri", odgovara Kalinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedino dobro?

"Da."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ma Tomašević bezveze drobi o drobilici, opustošio je Advent, uništava obitelji, izdaje fratrima ogromne račun za plin, a onda taj plin ni ne plaća. Tako bi se mogle rezimirati najglasnije kritike Tomislava Tomaševića. U prvih godinu dana uspio je naljutiti Petra Pripuza, Željku Markić i kralja Plina, šefa PPD-a, Pavla Vujnovca.

Da dosad je Tomašević započeo fajt s tri dosta moćne osobe u hrvatskom društvu, a ako se bude držao svojih predizbornih obećanja o pravilu jedan član jedan glas u Dinamu, uskoro bi mogao početi i fajt s četvrtim moćnikom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prebrzog imenovanja nove uprave Holdinga dobio je i packu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Smanjio je plaće pročelnicima, smanjio broj gradskih ureda, a definitivno jedan od najvećih reformskih poteza Tomaševića u ovih prvih godinu dana je 700 otkaza u Holdingu. On je čistio, a USKOK mu je pomogao u čistki. U više odvojenih akcija razni pročelnici i gradski službenici iz Bandićeva doba uhićeni su.

"Nema područja u gradu u kojem nije nered u najmanju ruku, a i korupcija", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da mu je najveći problem štednja dok stižu stari dugovi. A s najnepopularnijim potezima nije ni počeo – karta za tramvaj i dalje košta 4 kune. Teško da će cijene brojnih gradskih usluga moći ostati iste cijene u ostatku mandata, a onda s poskupljenjima kreću neki novi fajtovi.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo