RADNIČKA PRAVA / Hrvatska mudruje kako regulirati rad nedjeljom: Direkt je u Ljubljani provjerio kako rade Slovenci

Image
Foto: RTL

I naši susjedi raspravljali su dugo o tome kako regulirati rad nedjeljom, a čak su imali i referendum

3.3.2020.
7:00
RTL
VOYO logo

Ljubljana je grad u kojem nedjeljom nećete tako lako šopingirati jer su brojne trgovine tim danom zatvorene i radnici i radnice mogu uživati u slobodnom vremenu umjesto da rade.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekle kišne nedjelje bili smo u ‘inspekciji’ na ulicama u centru grada oko Prešernova trga. Velika robna kuća na pet katova  u kojoj se osim trgovina odjećom i obućom nalazi i prehrambeni lanac nedjeljom je zatvorena. U cijeloj ulici nalazi se 20 trgovina i pola je otvoreno, pola je zatvoreno, a one koje rade rade skraćeno.

Međutim, trgovci su za svoj rad nedjeljom plaćeni dvostruko više nego ostalim danima. Na mjesec smiju raditi maksimalno dvije nedjelje, u godini njih 20. To nije regulirano zakonom nego kolektivnim ugovorom, objašnjava slovenski sindikalist iz Sindikata zaposlenih u trgovini Ladi Rožić: ‘’Radnici su za rad nedjeljom bolje plaćeni. Imaju dodatak za rad nedjeljom koji ne smije biti manji od 6,05 eura po sat, ili ako imaju veću plaću dobiju dodatak od 100 posto na redovnu satnicu’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo da radnik ili radnica ima 1000 eura plaću, a da je pri tome redovita satnica pet eura. Za rad nedjeljom bi za jedan radni sat dobili 10 eura. Međutim, to nije tako - onaj koji ima satnicu samo pet eura, nedjeljom ima 6,05 više što je 11,05 eura.

Nekima se to nije isplatilo pa su odlučili potpuno zatvoriti trgovine jer tu je i problem nedostka radništva. Čak su neki kulturni centri i suvenirnice zatvorene, a prehrambene trgovine na koje smo naišli u centru grada su otvorene,  ali rade skraćeno. Sreli smo Boruta koji ističe da je kupio samo nužno: ‘’Cvijeće za mamu koja ima sto godina i kruh’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trebaju se i trgovci odmoriti, ja kupujem samo u dežurnim, ali jako rijetko. Mislim da ih više ne radi nego radi. A prije je sve bilo otvoreno tako da je promjena iako možete uvijek kupiti na benzinskim pumpama’’, objašnjava Radoš.

Kavu možete ujutro popiti gdje god hoćete, ali navečer baš i ne, naime, kako kaže Asmir: ‘’Radim do četiri i onda idem u Porotorož, a tu dolaze kolege. Ranije zatvaramo nedjeljom jer nema ljudi. Cijela ulica je u 11 sati zatvorena’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz centra grada produžili smo tamo gdje se najviše kupi i troši - u šoping centar koji se prostire na 250.000 metara četvornih. Jedan je od najvećih u Europi i najveći u ovom dijelu. Ima oko 500 trgovina i 8.500 parkirnih mjesta. U 15 sati vrijedi pravilo: trgovine se zatvaraju, parkirališta prazna. Malo kasnije tu i tamo naiđe neki automobil, a trgovine su zatvorene.

U Sloveniji je bio referendum još 2003. u kojem je većina građana i građanki trgovcima poručila da trgovine nedjeljom i blagdanima zatvore. Međutim, kolektivni ugovor postignut je tek sredinom 2018. Praznicima su trgovine zatvorene. Osim nekoliko iznimki, a to su benzinske postaje i ljekarne. Ima ih 13, tu su i trgovine u kojima rade sami vlasnici i kampovi’’, objašnjava Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako žele raditi praznicima, odnosno blagdanima vlasnici moraju raditi sami. Prije kolektivnog ugovora svoj prijedlog zakona je imao i slovenski zastupnik i predsjednik Saveza Zelenih Andrej Čuš, ali ga sindikati nisu podržali, naime, kako objašnjava: ‘’Ja sam predlagao da se nedjeljom i praznicima trgovine zatvore, osim šest iznimki. To bi bilo lako jer bi se trgovci međusobno dogovorili kada su trgovine otvorene’’. Tvrdi da ga sinidkati nisu podržali ‘’jer su u Sloveniji sindikati i kapital najbolji prijatelji, malo su se prestrašili’’.

Slično kao i Hrvatskoj i u Sloveniji je ovo pitanje izazvalo brojne polemike i nesuglasice, no kako objašnjava novinarka Kanala A Karmen Lugarić: ''Narod je više-manje podržao to da se trgovine zatvore. Trgovci su se bunili, pričali su da će biti manje prometa, da će otpuštati radnike, a to se uopće nije na kraju dogodilo jer su ljudi usmjerili svoju kupnju na neke druge dane tijekom tjedna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I svi su preživjeli. Možda bismo se i mi u Hrvatskoj uspjeli održati na životu bez kupovine nedjeljom navečer.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo