'IMAO SAM TREMU' / Prije osam godina sklopljeno prvo životno partnerstvo: 'Matičarka se zbunila, a tadašnji ministar Bauk se našalio..'

Image
Foto: Privatna arhiva

'I dalje postoji diskriminacija prema homoseksualcima jer ne mogu darivati krv i time nekome spasiti život', kazao je Ivan Zidarević

12.9.2022.
8:06
Privatna arhiva
VOYO logo

U rujnu prije osam godina, u Hrvatskoj je sklopljeno prvo životno partnerstvo. Bio je to velik pothvat za Hrvatsku kao društvo i državu, ali i za Ivana Zidarevića koji je ozakonio svoju vezu s muškarcem kojeg voli. Bio je to povijestan trenutak za Hrvatsku u kojem su dva muškarca stala pred matičara i izrekla "uzimam". Ivan se za RTL.hr rado prisjetio tog uzbudljivog i svakako nezaboravnog dana.

On je osnivač Europske civilne inicijative Zagreb i kolumnist portala Autograf.hr rodom iz Srbije, koji je prije dvije godine dobio hrvatsko državljanstvo. Nikada se ne ustručava otvoreno, javno i bez zadrške govoriti o ljudskim pravima i pravima manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vlasniku restorana nismo rekli povod proslave'

To su bile one godine kada su nas masovno posjećivali turisti mandarinskog govornog područja te je Zagreb izgledao kao da je bjelosvjetska turistička destinacija. Imao sam tremu jer nisam znao kako izgleda sama procedura, taj čin, te što se od mene očekuje jer nitko nije imao slično iskustvo. Donekle sam imao tremu i zbog drugih, onih koji su nam bili u pratnji, jer smo se svi susretali s prvim životnim partnerstvom i želio sam da se i naši prijatelji osjećaju dobro. Ništa nije bilo kako sam si ja u glavi projektirao jer je ispalo spontano i najbolje moguće!

Image
VELIKA ISPOVIJEST /

Renato je javno gay već 10 godina: 'Napali su me, dobio sam šaku u glavu. Ali mislim da Hrvatska napreduje'

Image
VELIKA ISPOVIJEST /

Renato je javno gay već 10 godina: 'Napali su me, dobio sam šaku u glavu. Ali mislim da Hrvatska napreduje'

To je bila proslava od tridesetak ljudi, nama najbližih prijatelja. Svi su u tim danima bili suptilni jer su mediji znatiželjni tko će biti prvi par, radi li se o dva muškarca ili dvije žene, gdje će biti proslava i kako će sve to sve izgledati. U pitanju je ista ceremonija koja je predviđena i za bračne partnere, dakle od matičara do Gradske vijećnice u Zagrebu. Matičarka je, u prisustvu tadašnjeg ministra uprave Arsena Bauka, u svom tekstu zbunjeno rekla da sklapamo brak, te se nakon toga ispravila, što joj je i sam ministar kroz šalu kazao da je ipak malo požurila za istospolni brak. Proslava je bila u restoranu gdje prije toga vlasniku nismo rekli koji je povod proslave, ali su poslije višeminutnog iznenađenja bili više nego korektni te smo ujutro čak dobili i poklon od vlasnika restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Biti gay nije kazneno djelo'

Nikada nisam osjećao strah jer znam da sam svojim životnim stilom u svim granicama zakonitog. Biti gay nije kazneno djelo ni prekršaj te ja nisam u sivoj zoni zbog svojih nepromjenjivih identiteta koje nisam birao. Biti nesnošljiv i to javno pokazivati i pozivati na nasilje, kroz govor mržnje, je nešto što je zakonom zabranjeno. Meni je najbitnije da se nisam susreo s institucionalnom diskriminacijom. Tu mislim na svakodnevni život, od policije, jer sam ja do prije dvije godine bio stranac, a sada imam i hrvatsko državljanstvo, do recimo zdravstva.

Ono što mene nadilazi jest da i dalje postoji diskriminacija prema homoseksualcima jer ne mogu darivati krv i time nekome spasiti život. Upravo i ovaj primjer pokazuje da i medicinski radnici ne znaju što su ljudska prava i koliko im je neophodna edukacija u svakodnevnom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakim danom smo sve više bliže zamišljenom idealu. Pored normativnog okvira koji je po meni više nego solidan, društvena klima ide nabolje. To je proces emancipacije i nekim ljudima treba pružiti šansu da se s nečim sami suoče i upoznaju, u krajnjem slučaju sa svojim strahovima i predrasudama, kako bi razumjeli druge. Ljudi često miješaju, zbog svojih pretrpljenih trauma, državu i netolerantne pojedince koji su jednako netrpeljivi i prema drugim manjinama u društvu i takvi su zapravo problem za većinu i manjinu.

Kroz aktivizam imam dobru suradnju s obje pravobraniteljice Višnjom Ljubičić i Tenom Šimonović Einwalter, ministrom Ivanom Malenicom i nekadašnjim potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem. Dok su oni tu ja mirno spavam oko ljudskih prava LGBT osoba i ne čitam senzacionalističke izjave o nekakvom dokidanju stečenih ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo idealno društvo, ali živimo na dijelu planete gdje i dalje imamo četiri godišnja doba. Iskoristimo tu ničim zasluženu šansu jer je stvarno vrijeme da se okrenemo uređenju zajedničke Domovine tako da su svi jednako bitni u društvu, bez obzira na marginalne razlike - svi smo ljudi. Da ne bi bilo da ja kao Srbin citiram oslobođenog hrvatskog generala - pravi domoljubi poštuju sudske odluke - stvarno, u svakom smislu, okrenimo se budućnosti.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo