Vedrog je duha / Ostala je bez dijela noge, ali kroz život ide s optimizmom: 'Znam da će sve biti kao prije'

Bila je to povijesna operacija bez literature u bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu

3.2.2020.
21:07
VOYO logo

Čudesan oporavak pacijentice pet mjeseci nakon prometne nesreće na autocesti kod Zadra gdje je ostala bez dijela noge. Hrabra 24-godišnja Martina sada samostalno može stajati na nogama. 

Podsjetimo, tim liječnika uspio je ljetos prišiti nogu koja je stigla, doslovno, u vrećici. Bila je to povijesna operacija bez literature u bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se odlično, mislim zahvalna sam, imam svoju nogu i pozitivno od samog početka", kazala je 24-godišnja Martina Dir.

Vedra je kao da nikada nije doživjela traumu. Prije dva mjeseca prestala je piti lijekove. Tri sata na dan vježba nogu na fizioterapeutskim stepenicama, a rezultati su vidljivi - samostalno stoji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi šok se dogodio krajem kolovoza

"Osjećam normalno nogu, bolovi su se smanjili i sve ide bolje i bolje", rekla je Martina.

I sama kaže kako ništa od toga ne bi bilo bez hrabrosti i podrške liječnika koji joj je uz cijeli tim spasio desnu nogu i to bez medicinske literature. Bio je to prvi zahvat takve vrste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da težinu ozlijede njezin oporavak je dosta brz što imamo za zahvaliti dobrom timu fizioterapeuta na našoj Klinici i na motiviranosti pacijentice", rekao je pročelnik Zavoda za sportsku traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Dinko Vidović.

No, pravi šok dogodio se krajem kolovoza kada je Martina, inače MORH-ova medicinska sestra, doživjela prometnu nesreću na autocesti kraj Zadra. Ostala je bez dijela noge nakon što se vozilo vojnog saniteta u kojem se nalazila, sudarilo s kamionom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo su je primili u zadarsku Opću bolnicu, pa je 10 dana nakon toga stigla helikopterom u Zagreb. U posebnoj vrećici je bila bedrena kost s koljenom koju su liječnici prišili tijekom operacije duge 11 sati. 

"Bio je to jedan multidisciplinarni pothvat, operacijski zahvat kakav još nije opisan za ovakav slučaj. Najbitnije da je operacija uspjela", objasnio je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nekoliko dana čeka ju operaciju koljena

Tijekom pet mjeseci, udomaćila se u Klinici i stekla prijatelje. Među njima je i cimer Paulo koji je u Zadru pao s motora pred automobil te smrskao koljeno. 

"Ostali smo u kontaktu nakon toga, nakon što su mene pustili iz bolnice i viđamo se kada ja dođem na kontrolu i družimo se prije toplica svaki dan", kazao je Paulo Andrović iz Stona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nekoliko dana Martinu čeka operacija koljena, a uskoro i povratak u obiteljski dom u Puli.

"Vrlo brzo iza tog operacijskog zahvata, moguće za nekih 7 do 10 dana", rekao je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ona je već spremna za nove životne pobjede koje je čekaju izvan klinike. 

"Najvažnije mi je dovesti nogu u najbolju moguću funkciju i ja sam sigurna sto posto uz sebe i znam da ću sve aktivnosti obavljati i kao prije prometne nesreće", rekla je Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo