odabir srednje škole / Prijemni ispit provodit će se ove godine u više zagrebačkih gimnazija: Hoće li se stati na kraj inflaciji superodlikaša?

Izmjenama pravilnika ministarstvo je uvođenje prijemnog omogućilo svim školama

19.4.2022.
9:00
VOYO logo

Prijemni ispiti ove godine provodit će se u 7 zagrebačkih gimnazija, 3 više nego prijašnjih godina. Uglavnom je riječ o prirodoslovno-matematičkim smjerovima.

Izmjenama pravilnika Ministarstvo je priliku za uvođenje dodatne provjere znanja dalo svim srednjim školama, a ne samo onima na koje je pritisak najveći. Može li se tako stati na kraj inflaciji superodlikaša, i peticama koje ne odgovaraju stvarnom znanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred njima je prva velika odluka - odabir srednje škole. Iako odlikaši, bez petica iz svih predmeta od 5 do 8 razreda upis u željenu školu nije lagan. Prijemni imaju 2 od 3 škole u koje želi ići - Tonči kaže to bi mu moglo pomoći. 

''To znači da ću se morati više pripremati ali da budem potpuno iskren mislim da je to dobra ideja jer se ne gleda tko ima blaže, a tko strože profesore nego tko zapravo zna više'', rekao je Tonči Ujević, učenik OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova prijateljica upisat će se bez prijemnog.

''Kad sam čula da će većina škola uvesti prijeme stvaralo mi je stres i nelagodu. Škole na mojoj listi želja nemaju prijemne i zbog toga sam sretna'', rekla je Ika Karadža, učenica OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
upisi razdora /

U MIOC bez prijemnog? Može, ali samo za učenika međunarodnog programa iz OŠ Matija Gubec. Ravnatelj MIOC-a: 'To je diskriminacija'

Image
upisi razdora /

U MIOC bez prijemnog? Može, ali samo za učenika međunarodnog programa iz OŠ Matija Gubec. Ravnatelj MIOC-a: 'To je diskriminacija'

Izmjenama pravilnika ministarstvo je uvođenje prijemnog omogućilo svim školama. Prijave su gotove, a uz dosadašnje 4 za to su se odlučile još tri zagrebačke gimnazije. Među njima je i Gimnazija Lucijana Vranjanina koja prijemni uvodi za prirodoslovno-matematički smjer. Mjesta ima za 76 učenika, a prijavi ih se 350.

''Da ocjene iz osnovne škole ne odgovaraju, barem ne kod svih učenika i iz svih škola, stvarnom znanju govore inicijalni ispiti koje godinama provodimo i vjerujemo da ćemo na ovaj način pružiti priliku učenicima zainteresiranim za prirodoslovno-matematičko područje i koji su dobri i odlučni u matematici da se upišu u našu školu'', izjavila je Milica Medak, ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama pravilnika prijemni umjesto 5 nosi 10 bodova, a u slučaju istog broja bodova prednost ima učenik koji je bolje riješio ispit. To daje veću šansu učenicima koji nemaju sve petice, a tom promjenom su zadovoljni u Prvoj zagrebačkoj gimnaziji u kojoj već 3 godine provode prijemni iz matematike.

''Događalo nam se da smo imali učenike koji su maksimalno riješili test, svih 5 bodova ili 4, 75, što je jako puno, ali zbog nižih ocjena iz osnovne škole nisu se uspjeli upisati'', rekla je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolje rješenje smatra bilo bi uvođenje male mature jer svaka petica ne vrijedi isto. Slaže se i ravnatelj osnovne škole - provjere znanja prije upisa smanjile bi pritisak na nastavnike. 

''Mjerili bi znanje učenika koje bi i trebalo biti glavno, apsolutno bi smanjili pritisak na ocjene i bilo bi bitno znanje. Cijenilo bi se kod učitelja kakvo znanje prenosi, a ne kakve ocjene daje'', kazao je Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šest od 7 škola na prijemnom se provjerava znanje iz matematike pa se među ravnateljima stvorila ideja o jedinstvenom ispitu čime bi učenici izbjegli pisanje više testova u istom danu.

''Sve škole s prirodoslovno matematičkim smjerom da imaju isti ispit i da je djetetu svejedno u kojoj zgradi će ga pisati i da se sva ta djeca podijele na nas 5-6 škola'', rekla je ravnateljica I. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva poručuju zakonske prepreke za to nema, a za prijemne ispite škole će imati 4 dana - od 30. lipnja do 4. srpnja.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo