bivši ministar u direktu / Prijeti li Hrvatskoj nova recesija? Lalovac: 'Ne bi rekao da stojimo bolje nego 2008. godine'

'Gotovinski krediti su sada na 48 milijardi kuna. Naplata je već sada pokazala pogoršanje, ali zamislite neke vanjske šokove...'

12.2.2019.
22:36
VOYO logo

Prema zadnjem izvješću Ekonomskog instituta ekonomija je počela snažno usporavati a ni dosad nije baš prštala. Najviše zabrinjava pad industrijske proizvodnje koji se događa već šesti mjesec zaredom a istodobno se na tržištu ponovo stvara balon nekretnina i rast gotovinskih kredita građana od rekordnih, 4 milijarde kuna.

S druge strane, Hrvatska je danas u znatno boljem stanju nego 2008. kad nas je skoro dotukla svjetska recesija i vlastita nesposobnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu Darija Todorovića, a o svemu ovome u RTL Direktu smo razgovarali s bivšim SDP-ovim ministrom financija Borisom Lalovcem.

Podaci nisu ohrabrujući, ali zašto odmah vidite recesiju? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam katastrofičan, upozoravam na pokazatelje. Ne bi rekao da stojimo bolje nego 2008.

Ali bilježimo proračunski suficit, suficit platne bilance s inozemstvom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da tako je bilo i 2008. Nismo tada imali deficit, tada nismo imali 300 tisuća blokiranih, preprodaju duga, nije bilo novih gotovinskih kredita. Sada je došao novi proizvod. Gotovinski krediti su sada na 48 milijardi kuna. Naplata je već sada pokazala pogoršanje, ali zamislite neke vanjske šokove...

I ministar financija i guverner HNB-a se hvale financijskom stabilnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazatelji govore da gospodarstvo raste 2 posto, javne financije rastu 10 posto. Industrijska proizvodnja pada 10 posto. Ekonomija nam ne pokazuje zdrave temelje. 

Recesija, ove godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strukturni problemi su tu, silne milijarde nenaplaćenih dugova.

Banke se hvale...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri godine su prodali 18 milijardi kuna. To nitko ne nadzire. 20 milijardi kuna dugova s kojima se trguje i ni jedna institucija, nitko ne zna reći tko to nadzire. Tu se nalaze velike zamke. 

Može li Hrvatska ovaj put izbjeći crni scenarij?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada nije generirala dugove građana. Bolje surađivati s HNB-om. Očekujemo neke mjere.

Je li Hrvatska u ovih deset godina propustila priliku da se ozbiljnije posloži i evo ovu krizu dočeka na malo stabilnijim nogama? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi znate da je Vlada Zorana Milanovića ušla u ovu priču oko švicarskih franaka, građanima su se smanjili dugovi, građanima je ostalo više novaca...

Ali ni vaša vlada nije ništa učinila?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ovom konverzijom smo riješili veliki dio dugova građana. To su još uvijek strukturni problemi. Da ne bi bilo kao i 2008. godine, da će nas ta kriza zaobići.

Evo i aktulna Vlada se sad nalazi pred dilemom dati 10 milijardi kuna za Uljanik?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je to prevelik iznos. To svakako mora odobriti Europska komisija. Očekivamo da ministar Horvat i Marić znaju brojke i da će predložiti nešto.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo