dobro se snašla / Primjer dobre prakse u poljoprivredi: mlada vinarka sredstvima iz EU fondova financirala cijeli biznis

Vinari kažu da će ovo biti dobra godina. Uskoro kreće berba, a s mladom vinarkom iz Slavonije, koja je cijeli biznis financirala iz europskih fondova, provela je i ekipa RTL-a Danas

19.8.2017.
18:55
VOYO logo

S Kristinine mlade vinove loze neće biti roda za ovogodišnju berbu. No dobro se primila, pa će računati na urod iduće godine, a sve zahvaljujući novcem iz europskih fondova.

"Iskrčili smo dva i pol hektara Cabernet Sauvignona i nešto frankovke, i na istim površinama, samo na drugoj lokaciji posadili smo dva i pol hektara, identično – dva hektara Cabernet Sauvignona i pola hektara Cabernet Franca", vinarica iz Suze, Kristina Pinkert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba je pred vratima na Banovu brdu u Baranji. I Kristina ju dočekuje spremna s novim strojevima kojima je opremila podrum. I opet – europskim novcem. Preko projekata.

"Tu smo uzeli vinifikatora, uzeli smo novu prešu, uzeli smo etiketirku, čepilicu. Da ne nabrajam, stvarno puno, puno toga što nam olakšava rad", dodaje ona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavila je pet,  a realizirala četiri projekta, posljednji čeka na realizaciju. No svaki projekt, ma koliko je dobro napisan ne mora biti odobren, pa samim tim i financiran, objašnjava konzultant, i dodaje da se dugo čeka na realizaciju odobrenih projekata. 

"To je svakako bila faza učenja i za prijavitelje i za nas konzultatne a i za provodna tijela, različite agencije i ministarstva. Ja se nadam da ovaj proces učenja je prošao i da ćemo u ovom zadnjem razdoblju puno učinkovitije povlačiti sredstva. Jako se nadam da oni novci što su nam odobreni neće završiti u nekakcim rebalansiranim fondovima na drugom kraju svijeta", komentira konzultatn za EU fondove Balent Juhas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahtjevni su ti europski projekti da se razumijemo. Ja to znam, znači milijun stvari moramo ispuniti, ispoštovati. Nije bit samo dobiti te projekte, nego kasnije je najteža faza realizacija. Striktni su uvjeti", kaže Kristina. 

Ali svaka kuna dobro dođe. Ne samo za modernizaciju proizvodnje, već i za sam proizvod. Tako će Kristinino vino lakše do kupaca putem dobrog marketinga i informatizacije - opet novcem iz europskog budžeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjer dobre prakse u poljoprivredi - financiranje iz europskih projekata. Mlada baranjska vinarica Kristina Pinkert podigla je nasade vinove loze preko europskog projekta, tako je opremila podrum potrebnim strojevima, ulaže u marketing, izradu webstranice i informatizaciju. Treba pokušati kaže ona, i vidjeti što je potrebno za proiozvodnju te naći dobrok konzultanta..

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo