stiže oprema / Pripreme za međunarodnu vježbu koja se dijelom održava i u Hrvatskoj su u završnoj fazi. Prvi put je stigao američki protuzračni sustav Patriot

Prvi put dolaze i oklopna vozila Bradley koja bi uskoro mogla dobiti i hrvatska kopnena vojska

15.5.2021.
20:10
VOYO logo

Pripreme za međunarodnu vježbu koja se održava dijelom i na teritoriju Hrvatske u završnoj su fazi. Kopnenim putem iz Njemačke preko Slovenije ovoga vikenda stiže oprema među kojom je bitnica s protuzračni sustavima Patriot, a prvi put dolaze i oklopna vozila Bradley koja bi uskoro mogla dobiti i hrvatska kopnena vojska.

Američki protuzračni sustav Patriot prvi je put stigao u Hrvatsku, preko graničnog prijelaza Pasjak iz Slovenije konvoj s više od 50 američkih vojnih vozila i opreme zajedno sa sustavom Patriot otputovao je u zrakoplovnu bazu Zemunik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA VOJNOM POLIGONU GAŠINCI /

Milanović o obljetnici Bljeska: 'Ne želim da vojnici dežuraju kao na šanku. Mislim da ću im reći da ostanu doma' Zaprijetio je i HDZ-u

Image
NA VOJNOM POLIGONU GAŠINCI /

Milanović o obljetnici Bljeska: 'Ne želim da vojnici dežuraju kao na šanku. Mislim da ću im reći da ostanu doma' Zaprijetio je i HDZ-u

''Patriot je raketni PZO sustav koji omogućuje obranu od zrakoplova, krstarećih raketa, bespilotnih sustava i balističkih raketa. sustav se sastoji od patriot raketne bitnice kou vidite ovdje i omogućuje obranu kritičnih snaga, geopolitičkih ciljeva i manevar snaga'', rekao je bojnik David Jackson iz Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane.

No prizori poput ovih u kojem Patriot ispaljuje rakete neće se vidjeti u Hrvatskoj. Iz Zemunka će u vježbi "Astral Knight" pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe ''Immediate Response 21''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To nam čini veliku čast da imamo vidjeti gdje će naši časnici iz PZO postrojbi biti uključeni u rad zapovjedništva te postrojbe da vide proceduru, kako taj sustav radi i koliko zaštitu pruža'', rekao je bojnik Željko Vuk, glavni planer u vježbi "Immediate Response 21".

Dio američke opreme već danima stiže u Hrvatsku, impozantno je izgledao i iskrcavanje vojne opreme u luci Gaženica odakle dio ide na vojni poligon u Slunj, gdje idući tjedan počinje vježba Immediate response.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cilj vježbe je povećati spremnost između američke vojske, NATO-a i partnerskih vojski, kako bismo zajedno bili spremni odgovoriti na svaku prijetnju. Cilj je također pokazati sposobnost SAD-a da služi kao strateški sigurnosni partner u regiji zapadnog Balkana i Crnog mora'', kazao je brigadir Joshua Hirsch, zapovjednik 598. transportne brigade američke vojske.

Dio je to šire vježbe koja se provodi u Europi i uključuje oko 30000 vojnika iz 26 zemalja. Na području Hrvatske u vježbi će sudjelovati oko 1700 vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iz Mađarske će nam pristići satnija bradleya koja će sudjelovati u vježbi na poligonu u Slunju Meni je osobno drago jer sam topnik da imamo priliku raditi s topničkim postrojbama SAD-a i slovenske vojske da vidimo tu integraciju i pokažemo naše sposobnosti'', rekao je bojnik Željko Vuk.

Uz kopnene snage u vježbi će sudjelivati u i 50-tak zrakoplova, kao i brodovi HRM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo