milanovićeva šutnja / Pripreme za suživot: 'To ovisi o njemu, ja ću ustrajati na suradnji'

Slavlje se polako stišava, no čestitka iz Vlade novoizabranoj predsjednici još nije stigla. Što to govori o budućoj suradnji Zorana Milanovića i Kolinde Grabar Kitarović?

13.1.2015.
18:37
VOYO logo

Dva dana nakon pobjede novoizabranoj predsjednici Republike i dalje stižu čeastitke sa svih strana. No, ne i s Markovog trga, barem ne s one strane na kojoj je Vlada i Zoran Milanović. Dok premijer šuti, njegovi ministri i stranački oponent Zlatko Komadina šalju pozdrave Kolindi Grabar Kitarović i poručuju da se nadaju dobroj suradnji.

"To ovisi o njemu. Ja ću ustrajati na toj suradnji. Ustrajat ću na odgovornosti Vlade prema građanima ove države, prema biračima. Dakle sve drugo će ovisiti o njemu", kazala je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ponovila, sjednicu Vlade na temu gospodarskog stanja i dalje planira sazvati.

"Čim dobijem tu ovlast. Dakle, čim položim zakletvu", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon Ive Josipovića, novoizabranoj je predsjednici čestitao, i to pismeno, predsjednik Sabora.

"Još bih rekao da sam joj zaželio ono za što se dugo zalažem, a to je takozvani gospodarski Ustav bez obzira koja Vlada je na čelu Republike Hrvatske", istaknuo je predsjednik Sabora Josip Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u, međutim, ne vjeruju u suradnju.

"Vjerujem i svi građani bi bili najsretniji da ta kohabitacija bude na dobrobit i da bude konstruktivna. Nažalost, početak ne obećava. Vidjeli ste reagiranje premijera koje je bilo ispod bilo koje razine", kazao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskustvo kohabitacije Jadranka Kosor ima i kao ministrica sa Stjepanom Mesićem, i kao premijerka s Ivom Josipovićem. Ni ona ne očekuje glatku suradnju, no pritom ne krivi samo jednu stranu.

"Bit će ovo teška godina. S jedne strane, zbog obećanja koja su dana u kampanji, a koja nadilaze ustavne ovlasti predsjednika, dok s druge strane, Zoran Milanović je teško surađivao čak i s Ivom Josipovićem. Tako da je moguće očekivat - svašta", rekla je saborska zastupnica Jadranka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se može očekivati od sjednice Vlade koju najavljuje nova predsjednica, jasno je iz jedine dosad tako održane na temu gospodarstva. Premijer je bio Ivo Sanader, predsjednik Stjepan Mesić, a priča svima poznata i do danas nepromijenjena.

Ministri u današnjoj Vladi, koji s predsjednikom usko surađuju, šalju mirnije tonove, iako jasno daju do znanja tko je kome šef.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nadređena meni. Nadređena je vojnicima. Ja sam civil. Ne može mi biti nadređena jer sam i član Vlade. Naravno, naši odnosi su mogli biti i gori i loši. Tako da ja ne vidim da je tu bilo nekih posebnih problema i očekujem dobru suradnju. Svaka naša nekomunikacija i nesuradnja će samo štetiti oružanim snagama. Prema tome, mi smo osuđeni na dobru suradnju i moramo razmišljati o nacionalnim interesima", naglasio je danas ministar obrane Ante Kotromanović. 

"Vjerujem da će komunikacija biti dobra. Očekujem da se neke odluke počnu donositi, očekujem da ćemo donijeti uskoro bitne odluke i o borbenom zrakoplovstvu ali i o opremljenosti vojske", dodala je Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba li predsjednici premijer čestitati ili ne, jasan odgovor stiže čak i iz Rijeke.

"Naravno da treba. Ali ima još vrijeme do službenih rezultata", kazao je Zlatko Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njegovim stavom slaže se i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo