SVE POSKUPLJUJE / Pripremite svoje novčanike za Valentinovo. Ruže mogu biti skuplje i do 10 kuna, a nijedna nije domaći proizvod

Sve je skuplje, pa i romantika. U mjesecu zaljubljenih, uoči Valentinova, ruže su i do 10 kuna skuplje nego lani

9.2.2022.
9:25
VOYO logo

To ni nisu hrvatske ruže jer ih nitko u ovo doba godine ne uzgaja. Baš sve su iz uvoza, a čak 95 posto stiže iz Nizozemske.

Kao i u ostatku svijeta i u Hrvatskoj ruže su najtraženiji cvjetni poklon za Valentinovo. Zato će mnoge vjerojatno razočarati kada saznaju da ono nije domaće, makar ga kupili u cvjećarni ili obližnjem plasteniku.

"Nažalost proizvodnje ruža u ovom trenutku nažalost nema, uvažaju se izvana, dolazi iz Nizozemske iz njihove veleprodaje na našu veleprodaju cvijeća odakle se mi cvjećari snabdijevamo da bi imali za Valentinovo i za te blagdane u ova dva mjeseca", kaže Suzana Klapšec Macenić, vlasnica OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJNA PROVJERA /

Povjerenstvo češlja nove imovinske kartice 4 tisuće dužnosnika: Tko je najviše profitirao i što stoji u kartici Frke-Petešića

Image
DETALJNA PROVJERA /

Povjerenstvo češlja nove imovinske kartice 4 tisuće dužnosnika: Tko je najviše profitirao i što stoji u kartici Frke-Petešića


Hrvatska je lani uvezla ruža u vrijednosti od gotovo 5 milijuna eura. 95% ruža dolazi iz Nizozemske, dok 4,2% otpada na Sloveniju i 0,7% na Njemačku.

Cvjećari koji nabavljaju ruže iz hladnjača svaki dan plaćaju sve višu otkupnu cijenu, a to znači da će 14. veljače zaljubljeni kupci platiti više za ruže, no ikada.

Simbol Valentinova, ruža, ove će godine biti 5 do 10 kuna skuplja nego lani. No isto tako može se nabaviti i neki drugi znak pažnje koji je jednako lijep, a opet nešto jeftiniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dobar primjer su jaglaci kojih danas ima raznih boja i oblika, a čija se cijena kreće oko 7,8 kuna. Najviše ih poklonjaju oni stariji, no cvjećari poručuju svim svojim kupcima da se ljubav može pokazati i kroz drugo cvijeće koje uzgajaju.

"Možemo pokloniti nešto što je hrvatski proizvod, što su naši OPG-i uzgojili, u što su uložili trud, rad i novce. Imamo prekrasnog cvijeća. Od ciklama, jaglaca, zumbula, karanfila. Imamo raznih lončanica koje će stvarno dugo izdržati svim gospođama, djevojkama, bakama", poručuje Klapšec Macenić.

Cvjećari objašnjavaju da će svaki cvijet izmamiti osmijeh na lice svakom tko dobije svoju ružu na Valentinovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo