potres uništio muzej / Prirodoslovni muzej mora preseliti: Na istok grada sele kukci, vukovi, divokozi i nosorozi

Potresno doba 2020. promijenilo je sudbinu životinja iz ledenog doba

6.10.2020.
11:00
VOYO logo

U tijeku je najveće preseljenje životinjskog carstva. Na dalek put iz centra Zagreba prema Petruševcu na istoku grada kreće Nojeva arka s tisućama kukaca, vukova, divokoza, nosoroga , afričkih nojeva i ostalih uzoraka iz Prirodoslovnog muzeja. Među njima i 9 metara dugačak morski pas, ulovljen na hrvatskom primorju. Na put ih vode njihovi kustosi jer je staru zgradu Muzeja uništio potres koji je ubrzao preseljenje i prije planiranu obnovu.

660 tisuća kukaca

Petruševec dobiva nove stanovnike. Većina leptira i kukaca je u pratnji kustosa već "odletjela" na novu adresu, a za let su spremne i u hodniku čekaju svrake i čavke. U tijeku je i velika seoba slonova, nojeva, tigrova... simpatičnih i malo manje simpatičnih stvorenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vukovi i divokoze se sele na Petruševec kao i cijeli stalni postav zbog adaptacije ove zgrade'', objasnila je Tatjana Vlahović, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja.

Ne zna se je li teže preseliti 660 tisuća kukaca ili morskog psa dugog 9 metara. Ulovljen je 1974 kod Kraljevice. Tada je bio bezopasan, ali danas je problematičan, ni kustosi ne znaju kako ga preseliti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je on donesen u muzej prema tvrdnjama tadašnjih kustosa on je unesen kroz krov. Nismo imali potkrovlje, a kako ćemo sada to nam je najveći izazov'', kazala je Vlahović.

Kod nekih im glavobolju zadaju peraje, a kod drugih raširena krila. Neće im biti lako spakirati ni afričkog noja, visokog dva metra. I on mora prijeći cijeli grad do nove adrese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovako velikim pticama kolegica namjerava napraviti velike kaveze u kojima će ih prenositi, a životinje koje imaju velika krila mislimo prenijeti na rukama'', rekla je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja.

Image
Dinosauri na Trgu /

Otvorena manifestacija Muzeji izvan Muzeja

Image
Dinosauri na Trgu /

Otvorena manifestacija Muzeji izvan Muzeja

Zgrada načeta vlagom

U podrumu se pakiraju stanovnici ledenog doba poput vunastog mamuta koji je pronađen u Podravini, a izumro je prije otprilike deset tisuća godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Između ostalog imamo lubanje vunastog nosoroga, imamo lubanje bizona, lubanje divljeg goveda", izjavio je Dražen Japundžić, viši kustos u Prirodoslovnom muzeju.

Potresno doba 2020. promijenilo je sudbinu životinja iz ledenog doba. Zbog potresa i dotrajale zgrade s Gornjeg grada sele u Petruševac. U njihov novi dom stižu i eksponati i kustosi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, to je stara zgrada načeta vlagom i uvjetima koji ne zadovoljavaju muzejske pretpostavke za čuvanje vrijedne građe'', rekao je Japundžić.

Obnovu su planirali i prije, potres ih je malo požurio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se ne selimo tamo kompletno. U Petruševcu će se obrađivati građa i svi zainteresirani će moći doći'', objašnjava Vlahović.

Muzej ne radi već šest mjeseci, a obnova će trajati najmanje tri godine. Tada se morski pas i vunasti mamut opet vraćaju s periferije - u centar grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo