isprike i dalje nema / Trese li se Plenkovićeva koalicija? Pritisak na Pupovca jača, on za RTL poručuje: 'Bit će prilike za razgovor'

Buru su izazvale izjave SDSS-ovog Milorada Pupovca, pa dio HDZ-ovaca traži ispriku ili raskid koalicije

31.8.2019.
21:58
VOYO logo

Dok pritisak na Milorada Pupovca jača, on za RTL poručuje kako nije u Hrvatskoj, ali ni u Srbiji te da će biti prilike za razgovor.

Na smirivanje tenzija poziva potpredsjednik sabora Furio Radin. I podsjeća da je Pupovčevim reakcijama prethodilo nasilje nad Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nitko ne govori o tome kako je to izvan pameti i necivilizirano nego svi raspravljaju što je rekao Pupovac ili Kolinda, bolje rečeno predsjednica", kaže Furio Radin (NEZ), saborski zastupnik talijanske manjine.

A predsjednica je Pupovcu uputila žestoke kritike:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd."

U vladajućoj koaliciji ne gledaju blagonaklono na ovu reakciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da bi ona kao predsjednica koja predstavlja državu ne samo u svijetu, trebala voditi više računa o svojem ponašanju'', kaže Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

''Zastupnici su ti koji odlučuju kako će se ponašati i kako će obraniti ono što su rekli i samo njih se može pitati što ste mislili pod time'', kaže Radin i pojašnjava: ''Na taj način što se kaže ne slažem se s tobom, ali ajmo razgovarati, a ne u krivu si, ovakav si onakav, u čijoj si službi - Zagreba ili Beograda ... nismo djeca'.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok iz Vlade ponavljaju kako Hrvatska nema veze s NDH i nije faktor nestabilnosti, a manjinama je mjesto u vladajućoj koaliciji, je li ta koalicija ipak ugrožena?

"Ne vidim koji bi razlog bio, pred svakom koalicijom je puno izazova, moje osobno mišljenje i stav HNS-a je da ne, mislim da su i koalicija i partneri stabilni", kaže Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da li je koalicija ugrožena ili ne saznat ćemo prilikom prvog susreta i kad se vratimo u saborske klupe i kad vidimo kakva je žestina tih napada. Ali ja sam optimist'', kaže Furio Radin (NEZ), saborski zastupnik talijanske manjine. 

U međuvremenu raste pritisak na premijera da raskine s SDSS-om. Traži to HVIDRA, dok je želja desnog krila HDZ-a, jasna: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ukoliko se ne ispriča za svoje izjave, ne vidim kako gospodin Pupovac može opravdati svoj status u vladajućoj koaliciji'', kaže Miro Kovač (HDZ) , saborski zastupnik.

I dok predsjednica u posljednjim porukama kritizira srbijanske vlasti, odnose Hrvatske i Srbije opterećuje nepoznata sudbina u ratu nestalih osoba, tema koju je upravo s Vučićem pokušala riješiti Grabar Kitarović. Pa je na taj teren utrčao predsjednički kandidat Škoro:  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kao predsjednik Hrvatske učinit ću sve da srbijanska strana počne surađivati u pronalaženju nestalih. To je uvjet bez čijeg ispunjenja nema ulaska Srbije u Europsku uniju.''

Izbori se bliže, a hrvatsko-srpski odnosi, očito će biti vruća tema kampanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike