afera software / Privođenje Žalac: Kad neće hrvatski, onda će EU tužitelji. Ovo je prva velika akcija europskog ureda u Zagrebu

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pretresi uhićenih počeli su u zoru, a premijer je akcijom iznenađen

10.11.2021.
18:30
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Bivša ministrica i aktivna članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac uhićena je. Dvije i pol godine od izbijanja u javnost afere Softver - nisu hrvatski, ali jesu europski tužitelji pokrenuli istragu u kojoj je priveden i ravnatelj Agencije za financiranje projekata Europske Unije, kao i još dvije osobe. Prva je to velika akcija europskog ureda u Zagrebu.

Sumnjiči ih se za malverzacije javne nabave informatičkog sustava. Pretresi uhićenih počeli su u zoru, a premijer je akcijom iznenađen.

Od zore - i tako cijelo prijepodne trajala je pretraga obiteljske kuće Gabrijele Žalac. Gledalo se sve, čak i automobil supruga Maria kojeg je policija u jednom trenutku izvela iz kuće - zbog čega su pale teške riječi.

Optužbe protiv Gabrijele Žalac nisu nimalo jednostavne. Ured europskog tužitelja sumnjiči ju u aferi Software. Cijela priča počela je 2017. kad je državna kontrola za javnu nabavu po žalbi tvrtke King ICT-a poništila prvi posao na koji je izravnom pogodbom odabran poznanik Gabrijele Žalac, da bi drugi raspisani natječaj bio još vrjedniji - 13 milijuna kuna na koji se javila samo jedna tvrtka koja je imala samo jednog zaposlenog. Naknadno je otkriveno kako softver vrijedi četiri puta manje - odnosno 2 cijela 9 milijuna.

Premijer Plenković - koji cijelo vrijeme poručuje kako je ovo novi HDZ s nultom stopom tolerancije na korupciju - i dalje stoji iza Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presumpcija nevinosti postoji. Pravosudna tijela su neovisna i rade svoj posao. Naš je cilj borba protiv korupcije. O ovome ću govoriti kad nešto više budem znao. Više od ovoga danas neću reći ništa", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Premijer Plenković je Gabrijelu Žalac postavio za ministricu fondova EU - 2016. I to očito - neki sporni novci, jer je s Gabrijelom Žalac jutros u ruke policije pao upravo Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USPON I PAD /

Gabrijela Žalac: Od zvijezde Škorinog spota 'Šumi, šumi, javore', do ministrice, a sada pritvorenice

Image
USPON I PAD /

Gabrijela Žalac: Od zvijezde Škorinog spota 'Šumi, šumi, javore', do ministrice, a sada pritvorenice

USKOK je mjesecima radio izvide. Iz Ministarstva su izuzeli i određenu dokumentaciju.

''Tijekom izvida pribavljena je dokumentacija, obavljeni su obavijesni razgovori s više osoba te su od SAFU-a zatraženi rezultati Ex-post kontrole javne nabave određenih programa. Ističemo kako vezano za konkretni slučaj USKOK nije donio meritornu odluku. Rezultati provedenih izvida dostavljeni su Uredu europskog javnog tužitelja'', priopćili su iz USKOK-a.

Gabrijela Žalac - tako je dobila još jednu istragu u nizu. Da je bolje u patikama nego s nevažećom vozačkom dozvolom iskusila je 2019. kad je otkriveno da je čak dvije i pol godine vozila bez vozačke dozvole...

"Ja je nosim ovako, nisam ni znala da je istekla", rekla je Žalac tada.

Iste godine - u dvorištu joj je otkriven i luksuzni Mercedes E klase, vrijedan barem 50.000 eura i u vlasništvu tvrtke za najam automobila - koji nikad nije navela u imovinskoj kartici.

"Nemam komentara, svatko neka radi svoj posao, ja radim svoj", izjavila je Žalac.

U njenom poslu očito je bilo posla i za USKOK, jer ju je u travnju ove godine USKOK osumnjičio u aferi vjetroelektrane. I to da je vršila pritisak na Josipu Rimac kako bi državni stručni ispit u Ministarstvu uprave sredila za njezinog brata.

Poslovi Gabrijele Žalac od danas su prešli hrvatske granice jer je istragu službenu započeo i ured europskog javnog tužitelja koji ju je i uhitio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo