NE MOŽE IM NITKO NIŠTA / Pročelje riječkog kolodvora obnovile su žene kojima se i kamen savija: 'Ne boje se visine, ne boje se raditi'

Riječki željeznički kolodvor, sinonim je za zapuštenost. No stvari se mijenjaju. Potpuno propalo kulturno dobro i svjedok mađarske arhitekture, s kraja 19. stoljeća, dobilo je novi sjaj

2.3.2022.
7:47
VOYO logo

Pročelje je obnovljeno, a cijeli su posao obavile uglavnom žene. Kamere RTL-a snimile su kako danas izgleda Riječki željeznički kolodvor. 

Hrvatske željeznice uložile su 25 milijuna kuna, ali talent hrvatskih restauratorica vrijedniji je od novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene kojima se i kamen savija. U ekipi ih je inače 18, ali izmjenjuju se. Na novi izgled pročelja s pravom su ponosne.

"Najzahtjevnije je bilo počistiti sve terakotne elemente koji su bili samo prefarbavani tokom vremena, na kojima se nakupilo svih atmosferilija i ostalih nečistoća", objašnjava Eni Jukopila, voditeljica radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je napravljeno i prije roka, no unutrašnjost će kasniti. Ne zbog njih, već zato što su otkrivena vrijedna djela.

"Radi se o kraju 19. stoljeća. To su šablonski oslici, vrlo su pojednostavljeni. U planu je novi projekt, nova izrada projekta, odnosno plana i tek onda ide razrada našeg posla", kaže restauratorica Katarina Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po cijele su dane na kolodvoru, a dovršavaju i druge poslove. Pa su tako ovdje dovezle i skulpture s opatijske Kristalne dvorane.

"Sve smo sebi donijele, ovdje imamo najviše posla pa onda dodatne poslove si isto tako dovodimo ovdje", pojašnjava Jukopila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paralelno s njima rade i građevinci, kojima je posao na obnovi kolodvora najljepši ikada.

"Kad sam vidio da ženske se penju na skelu, kao mi muškarci. To je nešto fantastično. Ne boje se visine, ne boje se raditi. One su isto ko mi. I hladno i kiša, nema veze. Svi mi radimo", tvrdi Gordan Grabovac, pomoćni radnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ljeta iduće godine bit će gotovo sve. Djevojke će stvarati neka nova čuda. Ne znaju još koja, ali znaju da će se zbog njih penjati, doslovno i profesionalno.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo