PROGLAŠENJE ELEMENTARNE NEPOGODE / Pročelnik Varaždinske županije: 'Šteta od tuče je veća nego čitav proračun općine'

'Kroz dva vida će se pokušati pomoći sanirati šteta', kazao je

26.5.2022.
18:55
VOYO logo

Jučerašnje nevrijeme najteže je pogodilo sjever zemlje. RTL-ov reporter Boris Mišević javio se iz Varaždinske županije, iz Kapele Podravske gdje je razgovarao s Dragutinom Vicekom, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

"Možda sam malo mlađa generacija, ali stariji žitelji županije ne pamte ovakvu tuču. Ona je bila prisutna kao elementarna nepogoda ali ne u ovakvim razmjerima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će se napraviti, kazao je da je ujutro održan sastanak s ministricom, županom i načelnikom općine.

"Općinsko povjerenstvo treba obići sva gospodarstva i unutar idućih tjedan dana trebaju donijeti prvu procjenu štete. Da bi se proglasila elementarna nepogoda potrebno je da šteta bude u 20 posto proračuna, ali u stakleniku kojem jesu je šteta veća nego čitav proračun općine. Bit će proglašena elementarna nepogoda i županija će od Vlade zatražiti po hitnom postupku određenu financijsku pomoć", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se nada da pomoć neće ostati mrtvo slovo na papiru.

"Ministrica je promptno reagirala, došla. Kroz dva vida će se pokušati pomoći sanirati šteta. Prvi je da će ministarstvo poljoprivrede raspisati natječaj gdje će se kroz mjeru 5-2-1 pomoći ljudima da obnove staklenike i plastenike, a druga je da će Vlada odrediti određenu financijsku pomoć gdje će se to putem županije plasirati obiteljskim gospodarstvima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i zašto se ne koristi protugradna obrana.

"Mjerodavniji su za to stručnjaci, ali obrana od tuče još nije ukinuta, postoji, možda u nekom krnjem sastavu. nema raketa, radi se o prizemnim generatorima i sezona obrane od tuče trebala bi početi tek 1.6.", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo