inicijativa liječnika i znastvenika / Pročelnik Zavoda u KBC-u o kampanji skupljanja novca: 'Išla bi za terapiju koja uči stanice prepoznati tumore'

Prvi milijun išao bi za CAR-T terapiju koja može pomoći trećini bolesnika tako da im se tumor dugotrajno povuče

5.10.2022.
21:49
VOYO logo

RTL-ova Leona Šiljeg razgovarala je s pročelnikom Zavoda za hematologiju KBC Zagreb Igor Aurerom o detaljima kampanje kojom se želi prikupiti 2,5 milijuna eura za projekt Uvođenja naprednih oblika staničnih imunoterapija tumora u Hrvatskoj.

Podsjetimo, uvođenjem četiri oblika stanične imunoterapije u Hrvatsku, bila bi stvorena nova nada za izliječenje onkoloških pacijenata, a inicijativu su pokrenuli doktori i znanstvenici okupljeni ispred Zaklade "Zora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan je prvi milijun skupiti za, takozvanu, CAR-T terapiju koja se jedino primjenjuje u KBC Zagreb, a pročelnik Zavoda za hematologiju KBC Zagreb Igor Aurer pojasnio o čemu se radi.

"CAR-T stanice su stanice limfocita, koji se nalaze u krvi svakog od nas i koji se uzmu iz krvi bolesnika te genetski se promijene tako da mogu prepoznati i uništiti tumorske stanice. Danas se koriste za liječenje pojedinih vrsta limfoma. Kod nas je dostupna za liječenje B velikostaničnog limfoma, vrste limfoma odraslih, te za B limfoblastične leukemije akutne u onih mlađih od 20 godina. Do sada smo u Hrvatskoj liječili 30-ak bolesnika", rekao je dr. Aurer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stanična imunoterapija /

'Prikupimo li 2,5 milijuna eura, onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobit će novu šansu za život'

Image
stanična imunoterapija /

'Prikupimo li 2,5 milijuna eura, onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobit će novu šansu za život'


Na pitanje kakvi su ishodi liječenja, kaže: "Oko trećina bolesnika povoljno odgovori i bude u dugotrajnoj remisiji, nadamo se i izliječeni. Nažalost, dvije trećine ipak umre ili od komplikacija ili od svojih bolesti, ali to su bolesnici za koje druge terapije ne postoje i zapravo ova trećina je značajan dobitak. Trenutno su u Europi i svijetu CAR-T stanice registrirane za još neke vrste tumora, svi su to tumori B loze ili limfomi ili multipli mijelomi. Oni nisu dostupne kod nas, proizvođači su velike farmaceutske tvrtke koje nisu zainteresirane donijeti ih u Hrvatsku."

Do sada smo vidjeli kako roditelji i udruge prikupljaju novce u sličnim kampanjama, sada to čine doktori i znanstvenici. Na pitanje, može li pomoći država, RTL-ova sugovornik odgovara: "Država uvijek može i pomoći o odmoći, dati dodatna sredstva, stvoriti uvjete, olakšati sam postupak odobravanja ovakvih terapija, a može i odmoći."
Kada se prikupi novac, to ne znači da pojedina djeca i dalje neće odlaziti vani na eksperimentalna liječenja. "Ali će znatni dio bolesnika, kojima ne možemo pomoći, barem ćemo pokušati pomoći. Uvijek kod eksperimentalne terapije to znači da može ali i ne mora uspjeti", rekao je dr. Auer.
Kad se prikupi prvi milijun eura, liječit će se prvi pacijent, liječnici se nadaju da će to biti do kraja 2023. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo