POZITIVAN PRIMJER / Procvat Jastrebarskog: grad postao živi primjer puta k izgradnji pozitivne demografske slike Hrvatske

Grad Jastrebarsko jedan je od pozitivnih primjera u Hrvatskoj. Sve je više beba rođeno u njemu, a grad pomaže mladim obiteljima

28.2.2017.
19:00
VOYO logo

Jastrebarsko proživljava procvat novorođenih. U prošloj godini 150 beba stiglo je u gradić od 15 000 stanovnika. Nova beba u Jaski se rađa skoro svaki drugi dan. Nikolina Miovec rodila je drugo dijete. "U Jastrebarskom se nalazi sve što je mladoj obitelji potrebno. Škola, vrtić, posao za roditelje, sadržaji za djecu", tvrdi Nikolina.

Gradski vrtić u Jaski radi na više lokacija i brine za 600 djece. Ravnateljica nam je pokazala i novu zgradu. Kaže kako je ključno ponuditi djeci i roditeljima ono što im je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nudimo verificirani Montessori program. Imamo verificirani program za darovitu djecu i imamo program engelskog jezika već dugi niz godina koji je isto tako verificiran, škole za Afriku, pozitivno roditeljstvo, dugo godina smo eko vrtić", tvrdi ravnateljica vrtića Radost, Jadranka Stojković.

Gradonačelnik Jastebarskog Zvonimir Novosel kaže kako je Grad od 2003. do danas za potpore novorođenima dao više od 5 milijuna kuna. Za prvo i drugo dijete roditelji dobivaju 2 500 kuna a za treće i svako sljedeće 6500. On ipak smatra da je za odluku o širenju obitelji potrebno mnogo više od novca iz potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nudimo sigurno radno mjesto jer roditelji i djeca moraju imati egzistenciju. Sigurnost da će dijete imati dobar predškolski start, odnosno vrtić. Naši kapaciteti su dobri i iznad prosječni", tvrdi Novosel.

Jaska ima i odličnu poslovnu zonu te rast investicija koje otvaraju radna mjesta. Ima i puno igrališta kojima odzvanja dječji smijeh. Jaska ima ukupno 24 igrališta, a ona nisu baš jeftina jer, recimo, izgradnja igrališta koje je najnovije i veliko sa drenažom i sa svim poslovima je koštala 350 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, društvena vrijednost jer puno veća i na kraju samo se ona i računa. I to u gradu s proračunom od oko 57 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo