PRIJAVE DO 5. LISTOPADA / Produljen rok za subvencije: Evo gdje se više isplati uzeti nekretninu i koliko država plaća

Dio rate sljedećih pet godina država će plaćati svima čiji zahtjev banke predaju APN-u do 5. listopada

28.9.2018.
22:25
VOYO logo

Otkrivamo koliko je zahtjeva prikupljeno i kako bi mogla izgledati računica jednog prosječnog kredita u Zagrebu, a kako primjerice na Žumberku.

Širok osmijeh na licu Predraga Štromara razvukli su subvencionirani krediti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjera je uspješna!"

Danas do 15 sati zaprimljeno je 1945 zahtjeva. Budući da natječaj završava 5. listopada, očekuje se kako će biti odobren približno jednak broj subvencija kao i lani. Kada se i jednoj i drugoj godini pribroje POS-ovi stanovi, u Ministarstvu su zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazimo do više od 12 tisuća obitelji koje je riješilo svoje stambeno pitanje, osiguralo svoj dom i njima će dom biti Hrvatska", kazao je Štromar.

Intencija Ministarstva je bila i da taj dom u što više slučajeva bude u manje razvijenim djelovima Hrvatske. Prema indeksu razvijenosti podijelili su općine i gradove u 8 skupina s iznosom subvencije od 51% do 30%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako kupujete nekretninu u Zagrebu za koju dižete na primjer kredit od 65 tisuća eura na 20 godina s efektivnom kamatnom stopom 3,49% rata kredita će vam biti oko 370 eura. Od toga će vam država sufinancirati 111 eura.

A ako vam je vrelina gradskog asfalta dosadila, država vas podržava. Za prvu kategoriju u koju spada i Žumberak, država vam subvencionira 51% rate kredita, što znači za kredit u istim uvjetima, platit će vam otprilike 80 eura više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, taj dio mjere, čini se, nije urodio željenim plodom. Banke tvrde da je, uz jednak interes za kredite, i geografska raspodijeljenost jednaka kao i lani.

"Grad Zagreb, zagrebačka regija i središnja Hrvatska zastupljena je u broju zahtjeva s otprilike 52%. Slijedi Rijeka, Primorsko - goranska županija, područje Istre s nekakvih 20ak posto, Slavonija s 15% i jug Hrvatske s 13%", kaže Dario Gabrić, glasnogovornik banke,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je bankama potrebno sedam dana za obradu zahtjeva prije apliciranja APN-u, tko se nije prijavio do sad, zakasnio je. No, za godinu dana mjera kreće opet.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo