Uskoro ipak povišice? / Profesionalni vatrogasac: 'Znamo što donose klimatske promjene. A remont kanadera, to je rang piromana'

Image
Foto: RTL

Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca kaže da su plaće male, da fali ljudi...; "A i piromani su stvarno uzeli maha'

7.8.2022.
19:59
RTL
VOYO logo

Iz Karlovca, iz Javne vatrogasne postrojbe, u RTL-ov Danas javio se Goran Latković.

Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske rekao je da se tragedije u požarima, poput najnovije na Hvaru, mogu spriječiti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borba s požarima je ozbiljna stvar, to treba prepustiti stručnim osobama."

"Srce vuče u propast, moramo to izbjeći. Nadoknaditi materijalno dobro možemo, ali ljudski život ne", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A je li ga strah?

"Nije nas strah. Mi smo svjesni u kakvoj situaciji se nalazimo, da kreću klimatske promjene. Ne bavimo se samo požarima ljeti. Požari su sada kod nas cijele godine. I u kontinentalnom dijelu smo imali teško proljeće. Nakon toga smo imali vihore koji su odnosili krovove. Pa onda poplave", nabrojao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li profesionalni vatrogasci danas adekvatno plaćeni za svoj rad?

"Reći ću, nisu. Zato što ukupna plaća profesionalnog vatrogasca, skupa s radom u turnusu, nedjelja, noć, iznosi oko 5800 do 6400 kuna. To su jako mali iznosi. Osjećamo manjak kadrova", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su zakonom definirali da sve ono što se odnosi na profesionalnog vatrogasca, odnosi se i na sezonske i dobrovoljne vatrogasce:

"Omogućili smo novim zakonom da Hrvatska vatrogasna zajednica pregovara s Vladom o minimalnim koeficijentima... To je sad u fazi donošenja. Očekujem da ćemo do kraja godine ući u proračun za sljedeću godinu", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da dođe do rasta plaća od 20 posto", kazao je.

Govorio je i o tome da im nedostaje novih vatrogasaca, o tome što bi i lokalna samouprava i poslodavci i država mogli pomoći vatrogastvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promjena velika u odnosu na kornatsku tragediju", kazao je kako se sad država odnosi prema obitelji stradalog vatrogasca, "kad nismo imali opće riješen status, niti dobrovoljnih niti profesionalnih vatrogasaca."

Rekao je da je to riješio Zakon o vatrogastvu iz 2020. BIlo da je poginuo ili je povrijeđen, on ima status kao hrvatski branitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kašnjenja s remontima vatrogasnih zrakoplova kao što se sad dogodilo.

"To se mora sankcionirati momentalno. Nemamo tu što raspravljati o nemogućnostima poslovnog izvršenja. To se jednostavno moraju odraditi nadležna tijela, inspekcije puno ranije nego u sezoni. Hoćemo li imati milosti prema takvim propustima, isto je kao i prema piromanima koji su očito stvarno uzeli maha. Isto je s propustima s preventivnim mjerama zaštite, što dovodi do otežanih uvjeta rada", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte ovdje:

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo