ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI? / Profesor Davorin Lapaš u Direktu objasnio kako bi se afera 'Pirangate' mogla rasplesti!

O cijelom slučaju smo u RTL-u Direkt razgovarali s prof. dr. Davorinom Lapašem s Katedre za međunarodno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta

29.7.2015.
22:32
VOYO logo

Svi saborski zastupnici bez obzira na  stranačku pripadnost podržali su izlazak Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom - 141 prisutan i 141 je glasao za!

Rijetko viđeno jedinstvo nisu omele ni poruke iz Slovenije i Bruxellesa da to ne može tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomatskom zboru je šefica diplomacije Vesna Pusić dala još jedan razlog za takvu odluku osim muljanja dvoje Slovenaca - a to je podmetanje dokumenata.

O cijelom slučaju smo u RTL-u Direkt razgovarali s prof. dr. Davorinom Lapašem s Katedre za međunarodno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odluke Sabora i sutra odluke Vlade - što slijedi u ovom slučaju - što se međunarodnopravne procedure tiče?

"Hrvatska će pokrenuti postupak za okončanje arbitražnog ugovora, na kojem se temelji arbitražni sud. Procedura je predviđena u Bečkoj konvenciji i predviđena je za ovakav slučaj  kada se radi o kršenju dvostranog ugovora od strane druge ugovorne stranke, u ovom slučaju Slovenije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva faza postupka sastoji se u tome da Hrvatska notificira Sloveniji ono što predlaže s obzirom na ugovor, dakle, prestanak ugovora, razloge za to i ostalo što je sadržano. Slovenija ima tri mjeseca da odgovori na takvu notifikaciju. Ukoliko ne bi odgovorila tada učinci ugovora prestaju odmah, a ako odgovori prigovorom tada se na temelju iste procedure pokreće postupak izborom nekog od sredstava mirnog rješavanja sporova. To može biti međunarodni sud, neka druga arbitraža... Ako u 12 mjeseci taj postupak ne da rezultat, tada se i jedna i druga strana mogu se obratiti glavnom tajniku UN-a koji formira komisiju za mirenje i kreće se u postupak mirenja. Taj postupak ne rezultira obvezujućom odlukom, nego preporukom s obzirom na sudbinu ovog ugovora".

A što će biti s arbitražom u kontekstu priče iz Slovenije, ali i Bruxellesa da će se taj proces nastaviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska nema formalnu ovlast da raspusti sud. Teoretski postoji mogućnost da se procesi paralelno odvijaju. To bi bio loš scenarij za sud. Još bi više narušio vjerodostojnost čitavog postupka. Ali, ta mogućnost postoji. Korisnije za obje strane bilo bi traganje za nekim novim postupkom".

Koliko znači ovo što je Vesna Pusić rekla diplomatima da su još jedan razlog dokumenti koji su nakndano umetani u spis?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedan od tri glavna razloga zbog kojih je postupak kompromitiran. Jedan je nedopušteni kontakt slovenskog suca sa slovenskim pravnim timom. Puno ozbiljnija su druga dva razloga, a to je što osobni kontakt prema nekim sucima slovenskog arbitra, a treći je upravo ovo što je ministrica rekla", kaže Lapaš.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo