'SVRHA JE DA UPRAVA POMAŽE' / Profesor prava o neuvaženim žalbama maturanata: 'Nepravedno su oštećeni. Mogu pokrenuti spor na Upravnom sudu'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Devetero učenika podnijelo je prigovore na rezulatte mature, ali ispitni koordinator nije ih unio u sustav NCVVO-a. Naknado je poslao molbu za produljenje roka- Centar je nije uvažio

23.7.2022.
16:33
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Devetoro učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kojima nije uvažena žalba na rezultate državne mature mogu pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom i zahtijevati da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odlučuje o njihovim prigovorima, rekao je Frane Staničić, profesor Upravnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta za Jutarnji list.

"Ti su učenici nepravedno oštećeni, isto kao i maturantica kojoj je poništen cijeli ispit iz hrvatskog", smatra profesor Staničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, spomenutih devetero učenika podnijelo je prigovore na rezultate mature. Rok za podnošenje žalbe od 48 sati počeo je teći 11. srpnja u podne. Iako su žalbe podnijeli u roku, ispitni koordinator nije ih u isto vrijeme unio u sustav NCVVO-a. S obzirom na to da se sustav zaključava kada rok istekne, nije to mogao učiniti kasnije. Unatoč molbi koju je poslao Centru za produljenje roka-nisu je uvažili.

Image
DIJELOVI ISPITA NISU 'NEODVOJIVO POVEZANI' /

Maturantica nije trebala biti kažnjena diskvalifikacijom s državne mature? Uočen je niz pogrešaka...

Image
DIJELOVI ISPITA NISU 'NEODVOJIVO POVEZANI' /

Maturantica nije trebala biti kažnjena diskvalifikacijom s državne mature? Uočen je niz pogrešaka...

"Učenici nisu krivi. Nema racionalnog razloga da meni, ako sam učenik koji je predao žalbu u roku od 48 sati, ne priznaju žalbu. To što ta žalba nije stigla do Centra u tom roku nije moj problem, što ja imam s time? Ja sam svoje napravio u roku", kaže profesor Staničić za Jutarnji list pa dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije važno je li portir zakasnio, jesu li bila dva portira, je li nestalo struje ili se dogodilo bilo što, ako sam predao žalbu na vrijeme, ona se mora razmatrati. Uostalom, rok za odlučivanje o prigovorima je sljedećih pet dana, dakle sedam dana od završetka ispita" rekao je Staničić i upozorava kako je jedini rok koji izaziva pravne posljedice onaj koji se odnosi na učenike.

Ističe kako to što škola nije na vrijeme proslijedila njihove žalbe Nacionalnom centru ne smije ići na štetu učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svrha je uprave da pomaže, a ne odmaže građanima. Tako je i svrha Centra da pomaže učenicima, a ne da uništava mlade živote. Isto je i u slučaju maturantice kojoj je poništen cijeli ispit jer se potpisala. Pravilnik nalaže poništenje dijela ispita, a ne cijeli ispit. Učenica je mogla proći maturu", govori profesor. Pritom upozorava da je odgovornost i na ministru koji je dopustio da pravila mature koja se određuju Pravilnikom donosi Nacionalni centar.

Na kraju kazuje da učenici mogu pokrenuti spor pred Upravnim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I zatražiti od Upravnog suda da naloži Centru da uvaži predaju žalbi jer su one predane u roku. To što su žalbe predane u roku je jedino važno", rekao je profesor Staničić za Jutarnji list.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo