traži se veća naknada / Profesori zbog posla putuju i više od 100 kilometara na dan. Cijena goriva baca ih u očaj, a država ne reagira

Sindikati tvrde da iz godine u godinu nastavnici putnici sve više iz vlastita džepa sufinanciraju gorivo

6.4.2022.
22:00
VOYO logo

Više od dvije tisuće kilometara svaki mjesec od kuće do posla! Toliko voze neki od učitelja od doma do škole pa im je rast cijena goriva dodatno zagorčao život! A baš o povećanju naknade za gorivo pregovaraju sindikati i vlada.

50 kilometara od kuće do škole i nazad, ukupno 100 svakog dana i tako već 20 godina. Javnog prijevoza nema pa se iz Zagreba do škole u Konjščini voze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovih zadnjih mjeseci od kad je cijena narasla ja trošim 400 kuna više na gorivo i sad se nikako ne pokrivam, niti gorivo, a da onda ne govorim o ovim drugim troškovima. Kad bi sve te troškove zbrojila ja sam državi poklonila auto od 100 tisuća kuna, i tako dva puta jer se vozim 20 godina", kazala je Jasmina Guteša, profesorica njemačkog jezika u Srednjoj školi Konjščina.

Naknada za troškove prijevoza iznosi kunu po kilometru, pri čemu se računa najkraća, a ne najbrža ruta.

Image
nove cijene /

Od ponoći se mijenjaju cijene goriva, ovoliko ćete sada plaćati! Na nekim benzinskim pumpama osvanuli plakati s Plenkovićem

Image
nove cijene /

Od ponoći se mijenjaju cijene goriva, ovoliko ćete sada plaćati! Na nekim benzinskim pumpama osvanuli plakati s Plenkovićem

"Tako da mi se 24 kilometra dnevno manje prizna nego što ja radim. Najbrže mi je na zapadni dio grada i treba mi 50 minuta, jer da idem preko centra sigurno bi se vozila u špici preko 2 sata", rekla je Mateja Brezić, profesorica tjelesnog u Srednjoj školi Konjščina.

Profesorica tjelesnog kaže da gorivo ne može pokriti, pa je odlučila prijeći na plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godišnje samo na vožnju od kuće do posla 25 tisuća kilometara. Prisiljeni smo jednostavno potražiti druge načine i jedino što se može napraviti je da vozim auto na plin", poručila je Brezić.

Sindikati tvrde da iz godine u godinu nastavnici putnici sve više iz vlastita džepa sufinanciraju gorivo. Ova naknada ne može pokriti sve troškove koje auto i velike kilometraže sa sobom nose.

"Tisuću i pol kilometara mjesečno, ima takvih nastavnika puno, on je u zadnje 4 godine izgubio 25 tisuća kuna ili 3 i pol svoje plaće", objašnjava Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Kada su prije 4 godine sindikati dogovorili naknadu troškova prijevoza, cijena goriva bila je niža. U tijeku su novi pregovori, a umjesto kunu, Vlada je ponudila dvadeset lipa više po prijeđenom kilometru. Za sindikate nedovoljno.

"Mi predlažemo jedan plivajući model gdje bi naknada za prijevoz ovisila o kretanju goriva, ako gorivo ide gore neka ide i naknada, ako gorivo pada spušta se i naknada", izjavio je Stipić.

Iz Ministarstva rada poručuju, to je još otvoreno pitanje. Nova runda pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru slijedi za dva dana, a iz sindikata ne isključuju mogućnost štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo