OČITO IM NIJE JASNO / Profesorica pojasnila Vladi zašto i dalje štrajkaju: 'Ovo bi shvatio i učenik u prvom razredu'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Profesorica je pojasnila zašto se prosvjeta protivi linearnom povećanju plaća svima u državnim službama

23.10.2019.
11:17
Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Spor oko štrajka u školama i protivljenje sindikata da pristanu na linearno povećanje plaća svima u državnim službama, odnosno inzistiranje na povećanju koeficijenata, pojasnila je u otvorenom pismu javnosti profesorica Barbara Maras.

Njeno razmišljanje, objavljeno na Facebooku objavljujemo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VLADO, možemo mi još ZORNIJE!

Zamislite da ste učenici u razredu. Od 24 učenika, iz ispita ste vas 13 dobili dvojku, a ostalih 11 učenika četvorku, bez obzira što ste na ispitu SVI ostvarili JEDNAK BROJ BODOVA. Učitelj (nazovimo ga VLADO), kad ste se s pravom pobunili, kaže: “Ne brinite, do kraja polugodišta SVIMA ću podignuti ocjenu. Oni koji su dobili dvojku - imat će trojku, a oni koji su dobili četvorku - njima ću dati peticu”!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, oštećeni učenici smatraju i dalje da je nepravedno za JEDNAK broj bodova dobiti RAZLIČITU ocjenu, bez obzira što ju je učitelj Vlado sad SVIMA velikodušno podignuo. Učitelj pritom NE VIDI problem i NIJE MU JASNO: “Čemu nezadovoljstvo?! Pa dobili ste veću ocjenu”.

Oštećeni učenici objašnjavaju roditeljima, susjedima, pa i teti u dućanu, da viša ocjena SVIMA ne rješava problem nepravde UNUTAR razreda. Zavadio je učitelj VLADO pritom i čitav razred, učenici su ispali nezahvalni, a kraj toliko učenika u državi koji dobivaju jedinice - i trojka se čini dobra, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E pa, dragi učitelju VLADO, Vaša trojka samo je produbila već postojeći problem!

P.S. Draga VLADO Republike Hrvatske, izjednačavanje koeficijenata shvatio bi i učenik prvog razreda osnovne škole, prestanite stoga uvjeravati ovaj “napaćeni narod” da vam za to trebaju Nobelovci!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: Barbara Maras, prof.

Sindikalci na Markovu trgu

Pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola, koji štrajkaju već dva tjedna tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova, okupilo se u srijedu kod HNK, odakle su "oboružani" zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg, gdje su Vladi priredili kulturno-prosvjedni nastup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupili su uz pratnju harmonike kao sindikalni "band aid škole za život".

''Danas premijeru šaljemo poruku - povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostatke plaća u obrazovanju. Krećete se poput kornjače, naše plaće trebaju rasti brže od ostalih. Dokazano je da ne trebate borgovce i da su plaće u socijalnoj skrbi i obrazovanju najniže u RH. I ono što vam još jednom možemo poručiti - ignorirajući nas nećete riješiti problem. Bit ćemo ovdje dok se zaostaci naših plaća i koeficijenata ne riješe. Danas u sustavu srednjih škola je blizu 90% ljudi u štrajku, vjerujem da je tako i u ostalim školama. Tako će biti do 1. studenog, do tad imate rok'' , rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan, danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sindikalni čelnici tvrde da iz prosvjetnih redova dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješe problem zaostajanja njihovih plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo