njegova ekipa / Profesorica, projektant, aktivist... Tko su 'Tomaševićevi ljudi' s kojima će voditi Zagreb ako postane gradonačelnik

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Platformu Možemo! i njeznog kandidata za gradonačelnika Zagreba svi proglašavaju najvećim pobjednicima prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj

18.5.2021.
10:10
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević u žiži je interesa javnosti nakon što je u nejelju osvojio čak 45,13 posto glasova birača koji su pristupili izborima u Zagreb. Tako da platformu Možemo! i njeznog kandidata za gradonačelnika Zagreba svi proglašavaju najvećim pobjednicima prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj. 

No tko su ljudi kojima se okružio i koji će ako on dođe na čelu grada s njime krojiti gradsku politku. Najuži krug čine Danijela Dolenec, Luka Korlaet, Marijana Sumpor i Teodor Celakoski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danijela Dolenec rođena je 1977. u Zagrebu. Izvanredna je profesorica komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti, magistrirala javne politike i administraciju na London School of Economics (2005.), i doktorirala političke znanosti na ETH Zurich (2012.)

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Usavršavala se na studijskim boravcima na Sveučilištu Harvard i Sveučilištu Oxford, dobitnica nekoliko prestižnih stipendija i dvije nagrade za znanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivačica Zagreb je NAŠ i Možemo! i koordinatorica programa za obje platforme. Prije ulaska u politiku aktivna u zagovaračkim i istraživačkim organizacijama. Osnivačica i višegodišnja predsjednica Grupe 22, osnivačica Instituta za političku ekologiju i predsjednica upravnog odbora u periodu 2014.-2018., članica programskog savjeta IPE Zelene akademije od 2012. godine i članica inicijative Akademska solidarnost (2010--2011.)

Image
neki su mu i zamjerili /

FOTO Ovo je Tomašević radio prije točno 11 godina, a sada je u poziciji da preuzme Zagreb

Image
neki su mu i zamjerili /

FOTO Ovo je Tomašević radio prije točno 11 godina, a sada je u poziciji da preuzme Zagreb

Luka Korlaet je rođen  1974. u Zagrebu. Diplomirao je, i doktorirao na temi stambenih politika, na Arhitektonskom fakultetu, gdje izvodi nastavu projektiranja stambenih zgrada. Aktivan i kao ovlašteni projektant. Višegodišnji je suradnik na studiji Građevinskog fakulteta s temom procjene rizika od potresa u Zagrebu te koordinator izrade kataloga projekata tipskih zgrada Arhitektonskog fakulteta namijenjenih obnovi Sisačko-moslavačke županije. Član Izvršnog odbora Društva arhitekata Zagreba te skupštine Udruženja hrvatskih arhitekata u mandatima 2009.-13., aktivni član skupštine Komore arhitekata te Nacionalnog odbora Europana. Voditelj Možemo! radne grupe za stanovanje i urbanizam, sudjelovao i izradi izbornog programa Zagreb 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Predstavljajući ga, Tomašević je kazao kako je Korlaet pomagao na Baniji nakon potresa i u statičkom pregledu ali i kao volonter koji je općenito pomagao ljudima.

Teodor Celakoski, jedan od ključnih stratega Možemo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Celakoski je kulturni radnik i aktivist za zaštitu javnih i zajedničkih dobara. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od ranih 2000-ih bavi se kulturnom politikom i institucionalnim inovacijama u kulturi. Suosnivač je Multimedijalnog instituta i društveno-kulturnog centra Mama. Inicijator je Klubture, mreže za razmjenu programa nezavisne kulture temeljene na participativnom budžetiranju, zatim Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON kao ustanove temelje na civilno-javnom partnerstvu te Zaklade Kultura nova kao javne zaklade za financiranje suvremene kulture i umjetnosti.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Zadnjih 15 godina se kroz inicijativu Pravo na grad te surađujući s lokalnim građanskim inicijativama i sindikatima bavi obranom i boljim upravljanjem javnim prostorima te javnom i komunalnom infrastrukturom. Među brojnim slučajevima borbi za javna i zajednička dobra širom Hrvatske ističu se višegodišnje borbe za Varšavsku, Srđ i autoceste. U potonjoj je mobilizirana cijela Hrvatska te se u roku od 15 dana prikupilo više od pola milijuna potpisa za referendum protiv višedesetljetnog koncesioniranja autocesta pa je Vlada morala odustati od svoje privatizacijske namjere.
U 2014. je dobio Princess Margriet Award, međunarodnu nagradu za kulturu koju dodjeljuje Europska kulturna fondacija iz Amsterdama. Tijekom 2017. je sudjelovao u pokretanju političke platforme Zagreb je NAŠ!, a 2019. političke platforme Možemo! čiji je sukoordinator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijana Sumpor, poduzetnica, trenerica za javnu upravu i fondove EU neovisna je istraživačica, konzultantica, trenerica za javnu upravu, fondove EU, strateško planiranje u javnoj upravi. U politiku ušla 2017. u timu Sandre Švaljek.

Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Autorica pedesetak znanstvenih i stručnih radova. Doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a obrazovala se i u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Nakon 18 godina rada u Ekonomskom institutu otisnula se u poduzetništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo