prolaze iznimno tešku obuku / Profil hrvatskog vojnika u Afganistanu: 'Moraju posegnuti i za zmijama i žabama kako bi preživjeli'

Obuku 'Commando' u prosjeku prođe samo deset posto kandididata, a većina ih padne već na psihološkom testiranju

26.7.2019.
16:10
VOYO logo
Image

Bombaš na motoru se zaletio u vozilo s hrvatskim vojnicima: Josip (27) iz Sesveta je preminuo, dvojica su ozlijeđena

Image

Bombaš na motoru se zaletio u vozilo s hrvatskim vojnicima: Josip (27) iz Sesveta je preminuo, dvojica su ozlijeđena

Prije obuke "Commando" svaki kandidat Zapovjedništva Sigurnosnih snaga prolazi trening preživljavanja na kopnu, odnosno planini, u moru i u zraku. To je najzahtjevniji dio obuke u kojoj se vojnici dovode do krajnjih psihofizičkih granica na škrtom terenu, objašnjava nam brigadir Ressler koji je u Afganistanu proveo ukupno 13 mjeseci, a bio je zapovjednik i Josipu Briškom

"Ono što naši specijalci rade da bi preživjeli, ponekad moraju posegnuti za zmijama, žabama, skakavcima kako bi preživjeli", kaže nam brig. Dražen Ressler, načelnik Operativnog odjela Hrvatske kopnene vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obuku "Commando" u prosjeku prođe samo deset posto kandididata, a većina ih padne već na psihološkom testiranju.

Najbolji od najboljih nakon šest mjeseci obuke polažu prisegu u obliku molitve, najčešće u prisutnosti ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što odu u misiju, u ovom slučaju Afganistan, prolaze i obuku o islamu kako bi se što bolje prilagodili kulturi i običajima, a hrvatski su vojnici ondje omiljeni upravo zbog toga.

"Zaista, s punom odgovornošću tvrdim da su hrvatski vojnici prepoznati kao vrhunski i profesionalni, što sam se puno puta uvjerio i u što su me uvjeravali ostali zapovjednici drugih zemalja kroz kontakte", ističe Ressler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskustvo Domovinskog rata, ovdje daje dodanu vrijednost pred ostalim kontigentima.

Na obuku "Commando" ne može nitko stariji od 35 godina, a važan uvjet je i odlična psihofizička spremnost. Pripadnik Zapovjedništva Specijalnih snaga prolazi: obuku za direktnu akciju, specijalno izviđanje i vojnu pomoć, a u misijama hrvatski specijalci obučavaju isključivo instruktore sigurnosnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni najspremniji vojnik ne može biti zaštićen

Ipak, od metoda kojima se služe talibani ni najspremniji vojnik ne može biti zaštićen. Bombaš samoubojica koji se zaletio u blindirano vozilo hrvatskih vojnika niže je rangirani dobrovoljac koji najvjerojatnije pripada mreži Haqquani (Hakani) ozloglašene skupine Sirajudina Hakanija

O njemu je poznato samo da je rođen između 1973. i 1980., u Pakistanu ili Afganistanu, da mu je koža svijetla i naborana te da je uz ostalo planirao i napad na afganistanskoga predsjednika Hamida Karzaija. Američka vlada za informaciju koja bi dovela do Hakanija nudi 5 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je kojim slučajem umjesto napada na laku metu došlo do direktnog sukoba s obučenim hrvatskim vojnicima, samoubojica, smatraju vojni stručnjaci, ne bi imao šanse. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo