PROBLEM JE IT PODRŠKA / Tko je u pravu - Ministarstvo ili liječnici: Može li program otkrivanja opake bolesti početi za 7 dana?

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nacionalnim programom za rano otkrivanje ove opake bolesti idućih pet godina planiraju se spasiti brojni životi

18.1.2020.
9:21
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Iako je najavljeno kako Nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća kreće u provedbu, to se još nije dogodilo. 

Reagirali su obiteljski liječnici koji upozoravaju kako sve neće biti spremno barem još dva mjeseca. No, iz Ministarstva zdravstva tvrde kako će se već za 7 dana pacijenti moći upućivati u bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalnim programom za rano otkrivanje ove opake bolesti idućih pet godina planiraju se spasiti brojni životi. "Zašto CT? Zato što nađemo karcinom mnogo ranije. Na primjer, za jednu vrstu raka pluća, vrijeme koje je potrebno da ga nađemo klinički je 6 godina kasnije od onoga što mi nađemo u screeningu", izjavio je Ante Marušić, koordinator za radiologiju u Radnoj skupini za Nacionalni program.

Iako je prije tri dana najavljeno kako Nacionalni program kreće, obiteljski liječnici koji će slati pacijente na preglede, upozoravaju da to nije tako. "Program ne može zaživjeti ovih dana zato što nije napravljena kompletna informatička podrška koja je potrebna da bi program radio. Znači, ne vjerujem da će još dva mjeseca sve biti spremno", kazala je dr. Vjekoslava Amerl Šakić, liječnica obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

U Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine kažu da pacijenti liječnike zovu svakodnevno i traže preglede, a oni još nemaju posebne uputnice, kojima bi ih slali na CT. Iz Radne skupine nam kažu da su do početka screeninga potrebna još dva do tri mjeseca. Iz Ministarstva zdravstva, koje provodi program, tvrde da će već za 7 dana liječnici opće medicine moći upućivati pacijente u 16 bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni su i u Udruzi za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata „DIGNITAS“.  Upozoravaju da se program ranog otkrivanja raka pluća ne može nazvati nacionalnim jer je CT uređaj niske doze zračenja, kojim će se pregledavati pacijenti, dostupan samo u nekim bolnicama pa se time pacijenti diskriminiraju.

"Mi bi svi bili sretni da sve naše bolnice imaju najnovije uređaje, ali svi mi znamo da to nije moguće. Međutim, sasvim sigurno je da će se kroz vrijeme, kao i do sada obnavljati oprema", rekao je Ante Marušić, koordinator za radiologiju u Radnoj skupini za Nacionalni program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampanju Udahni za život koja prati Nacionalni program uključili su se mnogi. I poznati glumac Mustafa Nadarević otkrio je da boluje od zloćudne bolesti i vjeruje da će ju pobijediti.

"Odjedanput sam shvatio da je i takva bolest dio života. Ima opet neka primitivna bolest, a ja sam jedan pravi primitivac, a ona se zove: strah od doktora. Došao sam na vrijeme da se pregledam i to je moja sreća", kazao je Mustafa Nadarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je to i cilj Nacionalnog programa: otkriti bolest na vrijeme. Pregled CT-om traje kratko i može spasiti život.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike