'U SREDIŠTU MORA BITI ČOVJEK' / Progresivni HDZ-ovac najavio u Direktu: 'Prvu sadnju konoplje očekujemo početkom iduće godine'

'Nisam vidio razloga da se ne omogući uzgoj i proizvodnja konoplje u Hrvatskoj'

5.6.2019.
23:08
VOYO logo

Uzgoj marihuane za medicinske svrhe u Hrvatskoj će biti dozvoljen zahvaljujući amandmanu jednog progresivnog HDZ-ovca, doktora Ivana Čelića, inače voditelja Povjerenstva za medicinsku konoplju, koji je stigao Direktu u goste.

Njegov prethodnik Ognjen Brborović, zajedno s mnogim hrvatskim medijima, već je proglasio novi zakon jednim od najprogresivnijih u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U središnju mog djelovanja je čovjek. Budući da smo donijeli preporuke i smjernice o korištenju pripravka medicinske konoplje, nisam vidio razloga da se ne omogući uzgoj i proizvodnja konoplje u Hrvatskoj ", kazao je Čelić pa objasnio i mogu li tvrtke registrirane za proizvodnju lijekova saditimedicinsku marihuanu:

"To će biti isključivo pravne osobe koje imaju odobrenje HALMED-a (Agencija za lijekove i medicinske proizvode, op.a.)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, još uvijek se to ne može, ali donosi se pravilnik kojim bi se sve to uredilo, što znači da bi sve bilo spremno za prvu sadnju. Naravno, do koje će ipak trebati proći i određeno vrijeme.

"Pravilnik bi trebao stići do kraja godine, a sadnja početkom iduće godine", govori Čelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, u ovakvoj situaciji dobili bismo jednu novu granu proizvodnje, moguće iznimno profitabilnu, zahvaljujući izvozu.

"Država Izrael omogućila je izvoz medicinske konoplje i izračunala da bi to moglo donijeti prihod od 273 milijuna dolara u Hrvatskoj. S obzirom da se radi o velikim investicijama od oko deset milijuna eura, ne vidim razloga za nemogućnost izvoza", tvrdi Čelić i navodi da to otvara prostor i toplicama da prošire "ponudu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekarne pak u cijeloj ovoj situaciji ne gube vrijeme, u njih su stigli lijekovi na bazi marihuane i postoji interes onih koji je žele uzgajati.

"Mislio sam da će se biljna sirovina uvoziti, ali ljekarne imaju laboratorije koji mogu raditi ekstrakciju ulja. Bitno je da to rade uistinu certificirani laboratoriji, a ne kod kuće jer je upitan ostatak pomoćne tvari i samim time štetan za ljudski organizam. I, prema onome što sam vidio, u Hrvatskoj postoji potencijal za proizvodnju konoplje u medicinske svrhe", navodi voditelj Povjerenstva za medicinsku konoplju i osvrće se o crnom tržištu, koje bi moglo također profitirati od ove odluke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za donošenje izmjena i dopuna ovog Zakona bila je potreba suglasnost 13 ministarstva. Osim Ministarstva zdravstva, važna su ona Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva unutarnjih poslova. Tu će se vjerojatno raditi o unutarnjemuzgoju poljoprivredne kulture, gdje će se pratiti genetski materijal i konačni proizvod, kako bi se osigurala kvaliteta. Samim time, postojać te i video nadzor, kako ne bi došlo do zloporaba."

Sve ovo svakako osluškuju i oni koji ne koriste marihuanu u medicinske svrhe, već u "rekreativne" svrhe. Naravno, zanima ih hoće li zakon sad biti popustljiviji prema njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Industrijska konoplja da, medicinska konoplja da, legalizacija konoplje u rekreativne svrhe definitivno ne. Nisam od onih koji bi je zagovarali u rekreativnesvrhe, borim se protiv ovisnosti već 17 godina. A Šveđani su rekli da nakon alkohola i duhana, nemaju toliko novca da bi legalizirali još jednu drogu, odnosno, marihuanu", kaže Čelić i komentira činjenicu da je alkohol iznimno štetan, ali legalan:

"Najveći je problem u Hrvatskoj i čitavoj Europi, a djelom je uvjetovan zato što je legaliziran. Dostupnost dovodi do štetnih posljedica i možemo pretpostaviti što bi donijela dostupnost marihuane. Vodim odjel za dualne dijagnoze u klinici za psihijatriji Vrapče, koji je osnovan jer je sve više mladih dolazilo s najtežim oblikom psihičke bolesti, dakle, psihotičnim poremećajem. To je kad osoba čuje glasove i najčešće se to događalo nakon konzumacije marihuane. Mlade ljude treba upoznati sa situacijom i zavaravati ih da ne postoje posljedice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije je govorio ovako, u Saboru također. Bio je i podosta žestok.

"U središtu mora biti čovjek i sve ono što je u interesu čovjeka, bit ću prvi da se to i primijeni. Zloporaba marihuane jedna je sasvim druga priča i kao osoba koja se bavi problemom ovisnosti, ne mogu biti za njenu legalizaciju u rekreativne svrhe", pojasnio je Čelić i dodatno napomenuo da samo ovlaštene osobe mogu uzgajati medicinsku konoplju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo