cijene divljaju / Proizvođači gnojiva u Hrvatskoj ovise o plinu iz Rusije, ali osim gnojiva i hrane rastu i cijene automobila i dijamanata

Rusija je treći najveći svjetski proizvođač nikla, bez kojeg nema električnih auta. A jedan je od najvećih proizvođača paladija i aluminija bez kojih nema klasičnih automobila

24.3.2022.
8:00
VOYO logo

Rusi proizvode sve pa i gnojivo. Na njih se oslanja većina Europe, ne i Hrvatska. Imamo svoje zalihe, ali cijena bi zbog rata u Ukrajini mogla ići gore, jer proizvođač gnojiva ovisi o plinu iz Rusije. Kristijan je već pripremio zalihe za proljetnu sjetvu.

"Iskreno, ako se situacija ovako nastavi mislim da je moguće da taj gnoj još poskupi. Međutim, on je i sada ekstremno skup. Rast očekujem zato što osnovna komponenta za proizvodnju gnojiva plin. Nama skuplje gnojivo, vama skuplja hrana", kazao je Kristijan Pandek, poljoprivrednik.

Prije svega mlijeko i sir. Žitarice? Ukrajina je žitnica Europe, pa stručnjaci predviđaju još jedan udar na cijene. Već je najava rata u Ukrajini utjecala na poskupljenje i pšenice i kukuruza.

"Što se tiče žitarica poznato je da Hrvatska ima dovoljno žitarica, ne znamo što će biti s njihovom cijenom i ne znam hoće  li one ponovo završiti u izvozi i onda nam se vratiti kao proizvodi dodane vrijednost. Situacija u Rusiji i Ukrajini bi se mogla i na to odraziti", poručio je Pandek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Moskva neće promijeniti politiku /

Cvrtila za RTL: 'U ovome trenutku rat se može zaustaviti samo da netko pobijedi na terenu, a Putina sankcije ne diraju'

Image
Moskva neće promijeniti politiku /

Cvrtila za RTL: 'U ovome trenutku rat se može zaustaviti samo da netko pobijedi na terenu, a Putina sankcije ne diraju'

Sigurno će se odraziti i na cijene automobila, i ne kažu to samo strani, nego i domaći stručnjaci. Jer Rusija je treći najveći svjetski proizvođač nikla, bez kojeg nema električnih auta. A jedan je od najvećih proizvođača paladija i aluminija bez kojih nema klasičnih automobila.

"Mogu reći da jedno veliko tržište, kao što su Rusija i Ukrajina je tržište u kojem se nalazi dosta sirovina i u tom kontekstu je nedostatak sirovina najavljen od proizvođača automobila, odnosno više nije stvar povećanja cijena, već se automobili ne proizvode. Dosta proizvođača je zaustavilo proizvodnju na tri do četiri tjedna jer nemaju sirovinu koju bi isporučili za proizvodnju", izjavio je Dimitrije Trbović, predsjednik Uprave salona za prodaju automobila.

Zbog korone i nedostatka čipova auti su ionako već poskupjeli. I novi i rabljeni. I dugo se čekaju, pa je već sada kupaca više nego auta, kaže Trbović.

"Automobili više nikada neće biti jeftiniji nego sada", kazao je Trbović.

Pa mnogi kažu, ako ga trebate, kupite ga sada. Makar, i gorivo će poskupjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potraje li rat i ove cijene, naravno da ćemo skuplje plaćati i gorivo, i plin, ali i struju nego što smo plaćali prije rata, ali nadajmo se da će se to primiriti. Nastavi li se cijena s Rusijom i Ukrajinom teško je očekivati da će padati, ja se nadam da će se taj rat završiti dogovorima ja vjerujem da bi se onda cijene energenata mogle značajno smanjiti", poručio je Miro Skalicki, stručnjak za energente.

U protivnom se našim novčanicima gadno piše, jer bez energenata nema ni hrane ni transporta.

"E sada ako govorimo o prehrambenim proizvodima, potrošnja energenata za proizvodnju hrane Europa troši 25-30 posto energije na proizvodnju hrane, što su energenti skuplji skuplja je hrana", kazao je Skalicki.  

Bez hrane ne možemo, ali možemo bez dijamanata. Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača, a cijene dijamanata će rasti ako Rusi zabrane izvoz. Zato ako ste ih baš planirali kupiti - požurite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo