Velika potražnja / Proizvođači malina zadovoljno trljaju ruke: 'Ono što se ubere, već popodne ide kod naših kupaca'

Da je doista riječ o poslu koji se isplati svjedoče i brojke o sve većoj proizvodnji malina u Hrvatskoj

23.7.2020.
21:13
VOYO logo

U tijeku je berba malina, bobičastog voća koje se u Hrvatskoj sve više proizvodi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2019. godine proizvedeno je 546 tona malina, pet puta više nego godinu ranije.

Iako za voćare ovo i nije godina koju će pamtiti, proizvođači malina zadovoljno trljaju ruke, jer i prije nego se maline uberu, imaju svoj kupce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Golubić iz okolice Ozlja tek je prije godinu dana krenula s proizvodnjom malina. Ovo bobičasto voće drže na četvrt hektara zemlje i već sada imaju urod od tone, tone i pol. Ono što je za njih najbolje je da nemaju problema s njegovom prodajom.

Image
Traži se domaće /

Što se ovih dana može pronaći na tržnicama? Riznica zdravlja krije se u sezonskom voću i povrću

Image
Traži se domaće /

Što se ovih dana može pronaći na tržnicama? Riznica zdravlja krije se u sezonskom voću i povrću

"Naročito ove godine nam je potražnja takva da praktični doslovno vrijedi ona propagandna poruka: od polja do stola. Tako mi radimo svaki dan. Ono što se ubere, već popodne ide kod naših kupaca koji su to već naručili unaprijed, ide im se dostavljat već za nekoliko sati", rekao je Mario Golubić, vlasnik OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna cijena kilograma kreće se između 48 i 52 kune, a da je ovdje doista riječ o poslu koji se isplate svjedoče i brojke o sve većoj proizvodnji malina u Hrvatskoj.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2018. godine proizvedeno je 106 tona malina, a već lani 546 tona, što je povećanje od čak 415 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput svih ostalih voćara, i proizvođači malina ovise o vremenskim uvjetima.

Berba malina obično počne oko 15. lipnja, a kako je ovo proljeće bilo hladno berba je kasnila dva tjedna. Ipak, to nije utjecalo niti na količinu, niti na kvaliteu malina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi krajnji potrošač došao do ovog slatkog ploda, ova obitelj i njezini sezonski radnici itekako se moraju naraditi.

"Mislim, to se radi od rano ujutro pa do nekih 11 sati dok sunce nije prejako. Obuhvaća dakle fizički rad, ali to je još i najmanji problem. Treba se odraditi marketing, prodaja, a sve to radimo mi", kazala je Lana Golubić, vlasnica OPG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sljedeće godine posla će biti i više, jer ovaj mladi nasad malina tada će dati tri do četiri tone ploda. No, Golubići smatraju da bi i to zbog velike potražnje moglo biti malo, pa planiraju i povećati nasade.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo