nikad niža otkupna cijena / Proizvođači očajni: 'Isplativije je ostaviti povrće da istrune na polju, nego ga prodavati po ovakvim cijenama'

Proizvođači povrća suočeni su s najnižim otkupnim cijenama povrća u posljednjih 10 godina

30.6.2016.
19:11
VOYO logo

Monika Bakonji, proizvođačica povrća, ubire plodove mukotrpnog rada na polju, ali od toga će teško zaraditi. Otkupna cijena povrća nikad nije bila niža.

"Cijene ove godine su katastrofalno niske, u odnosu na zadnjih 10 godina otkako se ja bavim proizvodnjom", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici diljem Hrvatske s otkupljivačima pokušavaju ispregovarati prihvatljiviju cijenu za kilogram povrća, ali im ne uspijeva.

"Konkretno ovaj tjedan je problem s paprikom. Kolege iz Virovitice imaju papriku, nudi im se cijena od 2,5 kune po kili. Prije dvije godine je bila 6 kuna, lani je u istom tjednu na otkupu bila 6 do 7 kuna", kaže Monika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine izvezeno je preko 3700 tona rajčice, a uvezeno 13.438 tona. Tek 44 tone salate otišle su u izvoz, a uvezlo se 2079 tona. Kupusa je izvezeno 2358 tona, a uvezeno 11.711 tona.

"Uvoz iz trećih zemalja, recimo iz Turske, BiH. Puno robe dolazi iz BiH koja se uopće ne kontrolira", pojasnio je Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zbog tog jeftinijeg povrća iz uvoza, domaći povrćari upozoravaju da bi mogli bankrotirati.

"Željeli bi pozvati otkupljivače da podržavaju naš proizvod i da počnemo suradnju i da ako planiraju s nama raditi i sljedećih godina da nas s cijenama totalno ne unište", poručila je Monika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz godine cijene nastavljaju padati. U prvom tjednu šestog mjeseca 2014. otkupljivači su proizvođačima za kilogram kupusa plaćali 2,10 kn. U istom razdoblju prošle godine plaća li su ga 2 kune, a već ove godine cijena je pala na 1,50 kn.

Zato brojni poljoprivrednici svoj kupus neće niti pobrati. Kažu, uz ovakve cijene, isplativije im ga je ostaviti da istrune na polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo