mještani zgroženi / Projekt Vučićevog i Dodikovog aerodroma kraj Dubrovnika prijeti zagađenju vode: 'Nije potreban, ima političku konotaciju'

Mjesecima se spominje veliki Vučićev i Dodikov projekt aerodroma, a kulminiralo je pismom dubrovačkog gradonačelnika Vijeću ministara BiH-a

4.4.2022.
19:15
VOYO logo

U malom mjestu Taleži pokraj Trebinja trebala bi biti izgrađena zračna luka s pistom od 3 i pol kilometra i širine 45 metara na koju će moći sletjeti najveći avioni na svijetu. Aerodrom Trebinje najavljuje se godinama.

"Dosad je mnogo toga obećavano. Što će biti od toga – ne znam. Bilo bi lijepo jer Trebinje je lijep grad, turistički i više bi turista vjerojatno dolazilo direktno u Trebinje, a sad što će biti vidjet ćemo", kaže Ivana iz Trebinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pripremaju ga ima pet godina. Zašto ga nisu završili već? Dosta je već", smatra stanovnik tog grada Pero.

"Dobro, polako. Pa i Koloseum se gradio 25 godina, može i aerodrom pet", kazao je Borislav iz Trebinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima nama bi lijepo došao Aerodrom, ma da u Čilipima imamo blizu, neka i ovdje ima još jedan. Zašto da ne? Zašto da ne? Kome bi to smetalo", kaže mještanin Miroslav.

Smeta okolišu. Izgradnja na krškom području naštetila bi izvoru pitke vode u Dubrovniku i najkraćoj rijeci u Europi -  Ombli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Geološki stručnjaci su radili zoniranje izvora Omble i utvrdili su da dijelovi oko Trebinja gdje postoje ponori se nalaze u drugoj vodozaštitnoj zoni. Prema tome na takvim mjestima ovakve stvari nisu prihvatljive", kaže  Ivo Lučić, novinar i karstolog.

BiH, Srbija i Hrvatska potpisnici su konvencije i protokola o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica. Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zato je zatražio obustavljanje projekta dok utjecaj na Omblu ne bude ispitan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frankovićevo pismo, Milorad Dodik protumačio je kao da netko iz bosanskog sela pošalje pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Image
'TREBINJE AIRPORT' /

Vučić i Dodik zidaju mega zračnu luku kraj Dubrovnika, grad i Dobroslavić prosvjeduju: 'To je pogubno za ovaj kraj'

Image
'TREBINJE AIRPORT' /

Vučić i Dodik zidaju mega zračnu luku kraj Dubrovnika, grad i Dobroslavić prosvjeduju: 'To je pogubno za ovaj kraj'

"Taj aerodrom u Trebinju apsolutno ne bi trebao da smeta nikome, a dobit je za sve", kazao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok predsjedatelju Vijeća Zoranu Tegeltiju nije jasno zašto se Dubrovnik ne raduje izgradnji novog Aerodroma koji će imati visoki ekonomski značaj za BiH.

"S pravom je pisao i svi se trebaju dignuti na noge i spriječiti  to jer to nije prijateljski čin prema Hrvatskoj", rekla je Dubrovčanka Mare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministra prometa taj je projekt sasvim nepotreban.

"Ja mislim da on nije potreban, da on neće ništa dodatno donijeti Dubrovniku. Da on ima definitivno političku konotaciju i da je u tom pravcu ga netko i gura", smatra ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se pitaju i gdje je ekonomska korist četvrte zračne luke u radijusu od 100 kilometara i hoće li se projekt u zaleđu Dubrovnika koji u potpunosti financira Vlada Republike Srbije doista i realizirati do kraja sljedeće godine.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo