Badnjavice svetinja

Proložani ogorčeni zbog zatrpavanja kupališta Mala mostina: 'Vidi što su divljaci ovdje napravili'

U Prološcu radove smatraju ekocidom. No, od Hrvatskih voda koje stoje iz radova saznjemo da je posrijedi popravak

Dragana Eterović/ 3.6.2020. u 7:00

Ono što je Varušanima Modro jezero, to su Proložanima Badnjavice: krška oaza, kupalište i izletište generacija. E njega više nema. Zato je više od 300 mještana ustalo protiv Hrvatskih voda.

Ogorčeni zbog zatrpavanja kupališta Mala mostina na rijeci Suvaji traže vraćanje na prvobitno stanje.

Zbog prizora koji su zatekli jučer na omiljenom riječnom kupalištu, Proložani su ogorčeni i bijesni. Hrpa kamenja i zemlje umjesto korita koji se ljeti napuni vodom, brzo ih je okupila na Malu Mostinu i digla sve na noge.

Image
Mala mostina

Mještani bijesni zbog zatrpavanja kupališta: 'Jesmo li ovime dotaknuli dno? Zatrpajte i nas'

Image
Mala mostina

Mještani bijesni zbog zatrpavanja kupališta: 'Jesmo li ovime dotaknuli dno? Zatrpajte i nas'

"Ja sam ovdje odgojen, ja sam iz škole utekao pet i šest sat, a vidi što su divljaci ovdje napravili", izjavio je Josip Petrušić iz Proložca.

"Ovo što se sada dogodilo to je užas, užas…nitko ne zna tko je to napravio. Oni kažu Općina kaže Hrvatske vode, Hrvatske vode kaže Općina, mi ne znamo", rekla je Iva Vojvoda iz Proložca.

"Badnjavice su nama svetinja. Ovo što se sad radi s Malom mostinom koju vidite na ovoj slici, to je kao da u Imotskom zatrpavate Plavo jezero", izjavio je Paško Rimac iz Proložca.

Upravo se čita

Image
Kakva promjena

Tko je ostao isti, a koga obožavatelji jedva prepoznaju? Evo kako su slavne Hrvatice izgledale na početku karijere

U Prološcu radove smatraju ekocidom. No, od Hrvatskih voda koje stoje iz radova saznjemo da je posrijedi popravak.

Naime kamene pregrade je oštećena, a kako bi se spriječilo urušavanje pristupili su sanaciji tog dijela. No, sa radovima Hrvatskih voda nije upoznata ni općinska vlast.

"Mi nismo, ali smo imali informacije da su Hrvatske vode gledale ovaj zid koji je malo narušen i nema temelja, ovo se radilo za vrijeme Austro Ugarske. Ovo podliježe akumulacijsom jezeru i htjeli su raditi neke projekte", poručio je Mate Lasić, načelnik Općine Proložac.

Omiljeno kupalište na Maloj mostini, teško će ovo ljeto biti spremno za kupače I izgledati onako kako brojne generacije navikle.

"Ono što me brine što ne znam je li ovo nepovratno uništeno u tom smilsu kako je bilo prije. Vidjet ćemo sve u nekoliko dana. Badnjavice i ovo kupalište su jako važni Proložanima. Mi nećemo odustati od borbe da Badanjavice vratimo u prvobitno stanje", izjavio je Toni Garac, potpredsjenik Općinskog vijeća Prološca.

Ukoliko idućih dana ne postignu dogovor s Hrvatskim vodama, Proložani najavljuju veliki prosvjed i blokadu prometa na Prološkom mostu. Ovo danas je, kažu, bilo samo upozorenje.

Dragana Eterović/ 3.6.2020. u 7:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
uz autocestu

Jeste li ikada vidjeli simpatičniji prometni znak? Postavljen je na jednom gradilištu, a otkriveno je i zašto

Više s weba