PRETJERALI S PODRŠKOM / Promatračima udruge 'U ime obitelji' DIP zabranio promatrati nedjeljne izbore: 'Pristrani su'

Image
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Ovo je drugi put da DIP nekoj nevladinoj udruzi ne dopušta promatrati izbore

4.1.2020.
15:32
Nina Djurdjevic/PIXSELL
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je promatračima nevladine udruge U ime obitelji, kojih je bilo prijavljeno 89, uskratilo pravo promatrati drugi krug predsjedničkih izbora u nedjelju.

DIP je, naime, zaključio da se ta udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava kandidatkinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo navodi kako je u subotu zatražilo očitovanje udruge i da se ona očitovala da se "bave promicanjem ljudskih i građanskih prava u skladu s Obvezatnim uputama DIP-a broj P VII" i da se "bave promatranjem i posao obavljaju temeljito, pošteno i neovisno na referendumu, predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima od 2013."

Povjerenstvo ističe kako je izvršilo uvid u mrežnu stranicu Narod.hr, čiji je vlasnik navedena udruga, te je na poveznici dostupan intervju Željke Markić od 3. siječnja 2020. u kojemu se, među ostalim, očituje i o kandidatima u drugom krugu izbora za predsjednika Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako iz navedenoga proizlazi da se naznačena nevladina udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra ove izbore jer otvoreno podržava kandidatkinju", Povjerenstvo je odlučilo promatračima te udruge uskratiti pravo promatranja drugog kruga izbora za predsjednika Republike Hrvatske koji se održavaju u nedjelju.

DIP je time stavio izvan snage svoje rješenje iz studenog kojim je promatračima udruge "U ime obitelji" dopustio promatrati svoj te rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv rješenja DIP-a ta udruga ima se pravo žaliti Ustavnom sudu.

Ovo je drugi put da DIP nekoj nevladinoj udruzi ne dopušta promatranje izbora. Prvi je put to učinio udruzi Antikorupcija kojoj je na čelu Mislav Kolakušić i koja je promovirala isključivo njega. "Takva se udruga ne može smatrati neovisnim promatračem izbora", smatrao je DIP prošle godine uoči izbora za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo