SAVJETI ZA VOŽNJU / Prometni stručnjak: 'Uvijek je važno putovati odmoran, a mobitel je opasniji od alkohola'

Puno automobila na cestama - puno mogućnosti da nešto pođe po zlu

21.7.2019.
18:39
VOYO logo

Što sve vozači mogu napraviti da bi maksimalno smanjili mogućnost nesreće, objasnio je prometni stručnjak Željko Marušić u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Donnom Dianom Prćić.

''Prometna nesreća koja se dogodila dan prije na A1, kada je analiziramo, vidimo da se dogodila po predvidivom scenariju – smrtonosni koktel sastavljen od prevelike brzine, premalog razmaka među vozilima, umora i vjerojatno uporabe mobitela. Istraga će pokazati je li bilo korištenja opijata, droge i eventualno lijekova''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vozač je očito bio preumoran, vozio je prebrzo, držao je premalen razmak i treba vidjeti je li došlo do distrakcije zbog korištenja mobilnog telefona. Nažalost, ovo je često obrazac: gosti naši štede jedno spavanje i putuju navečer ili tijekom noći, dolaze ovamo mrtvi umorni i da bi došli što prije, voze prebrzo, drže premali razmak, često koriste mobilni uređaj'', upozorio je.

''Moramo učinkovitije kontrolirati te teške prekršaje i ovo je motiv da naše autoceste premrežimo fiksnim radarskim kamerama kako bismo kontrolirali te prekršaje'', smatra Marušić.

''Najprije svima koji idu na put treba sugerirati da idu odmornibilo koje vrijeme je dobro ako se kreće odmoran, a ako niste – bilo koje vrijeme je loše. Najgore je vrijeme stizati prebrzom vožnjom, s premalim razmakom i pogotovo korištenjem mobitela – u nekoliko sekundi distrakcije čovjek može naletjeti na drugo vozilo, sletjeti s ceste... To su pogibeljne okolnosti i mobitel postaje opasniji nego alokohol. Dakle, treba to nadzirati i sugerirati da se mobitel ne koristi u vožnji'', zaključio je Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo