unaprjeđenje zdravstvenog sustava / Promjena kvalitete života Primorsko-goranske županije: Na Rujevici će se graditi helikopterska baza

Realizira li se ideja riječkih HGSS-ovaca - na Rujevici bi mogla niknuti helikopterska baza kakve kod nas još nema

3.12.2018.
21:00
VOYO logo

Ideja riječkih HGSS-ovaca koja sazrijeva osam godina polako postaje stvarnost. Odlazak na akcije sada im je kompliciran jer sve ide preko MORH-a. „Takvi helikopteri su smješteni u Zagrebu i Splitu pa najbrži dolazak helikoptera iz Zagreba je nekih sat i 15 do sat i pol vremena dok dođe do nas i pokupi nas za akciju spašavanja“, kazao je Marko Andrić, zamjenik pročelnika HGSS Rijeka.

Zato na Rujevici žele napraviti svoju helikoptersku bazu. Pozicija je idealna zbog meteo uvjeta, ne smetaju ni bura ni jugo, a i u srcu je riječke zaobilaznice. Na sletnu ravninu mogao bi i MORH-ov helikopter. Ona, hangar, prostorije HGSS-a i pristupne ceste bile bi prva faza. U još dvije niknuo bi Zavod za hitnu medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nama nedostaje prostora za edukacijski centar, nedostaje nam prostora za naš vozni park. Gore bi bila i naša upravna zgrada“", objašnjava Davor Vukobrat, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Sve bi bilo funkcionalnije, ali potrebno je 36 milijuna kuna. Od tri etaže s ukupno 2 i pol tisuće kvadrata, polovina bi pripala Zavodu. Županijski proračun je nategnut, opcije su krediti, ali i ministarstva zdravstva, turizma, te EU fondovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisam siguran da će priča lako proći'

„Ja se nadam, možda s pripremama već sljedeće godine, radovi - to je naša želja 2020., a onda nakon tri godine bi cijeli projekt trebao biti stavljen u funkciju", tvrdi Đulija Malatestinić, županijska pročelnica za zdravstvo.

Ako se svi usuglase, a tu bi moglo biti problema. Grad Rijeka GSS-ovcima je već besplatno dao 13 tisuća kvadrata zemljišta. „Ne bježimo ni oko toga da uredimo neke infrastrukturne zahvate, ceste i ostalo, no moram reći da nisam baš siguran da će priča oko ovog dijela koji se tiče Zavoda za hitnu medicinu baš tako jednostavno proći“, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer treba mijenjati prostorni plan i GUP za što treba do godine dana. Hoće li, tko i kada iznaći novac ne zna se, ali zna se da ovaj kraj treba kvalitetniji sustav hitne medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo