dobre vijesti? / Pronađen lijek protiv omikrona? 'Rezultati pokazuju da bi mogao biti učinkovit protiv svih dosadašnjih varijanti'

Image
Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja upućuju na to da je liječenje sotrovimabom učinkovito protiv svih 37 dosad identificiranih mutacija u proteinskom šiljku

7.12.2021.
11:27
Shutterstock
VOYO logo

Britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline u utorak je objavio da je njegova terapija protiv covida-19 (utemeljena na antitijelima), na kojoj rade s partnerom iz Sjedinjenih Država, tvrtkom Vir Biotechnology, učinkovita protiv svih mutacija nove varijante koronavirusa - omikrona, ističući da je riječ o najnovijim podacima studije u ranoj fazi.

Rezultati istraživanja, koji tek trebaju proći recenziju i biti objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu, upućuju na to da je liječenje sotrovimabom učinkovito protiv svih 37 dosad identificiranih mutacija u proteinskom šiljku, stoji u priopćenju Glaxo Smith Klinea. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još su jedni pretklinički rezultati istraživanja obavljenog prošli tjedan pokazali da lijek djeluje protiv ključnih mutacija varijante omikron.

Sotrovimab je kreiran tako da se veže za proteinski šiljak na površini koronavirusa, no ustanovljeno je da omikron ima neobično velik broj mutacija na tom proteinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZ HZJZ-A PORUČULI /

Potvrđen i treći slučaj omikrona u Hrvatskoj: 'Uzeli smo 16 uzoraka i 14 je bilo negativno'

Image
IZ HZJZ-A PORUČULI /

Potvrđen i treći slučaj omikrona u Hrvatskoj: 'Uzeli smo 16 uzoraka i 14 je bilo negativno'

Koronavirus uzrokuje infekciju pomoću proteina na svojoj površini ili šiljku proteina pomoću kojega se veže za stanice tijela te ulazi u njih i uzrokuje bolest. Zato se većina cjepiva razvija na način da cilja šiljak proteina pa cjepivo u organizmu uzrokuje stvaranje antitijela i T stanica koji su usmjereni protiv šiljka te onemogućuju prodor koronavirusa u stanice domaćina.

"Ovi pretklinički rezultati istraživanja ukazuju na to da bi naše monoklonsko antitijelo moglo biti učinkovito protiv najnovije varijante, omikrona, ali i svih ostalih varijanti koje je dosad definirao WHO", rekao je glavni znanstveni direktor GSK-a Hal Barron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glaxo Smith Kline i tvrtka Vir Biotechnology stvorili su takozvane pseudoviruse koji sadrže znatne mutacije koronavirusa u svim sumnjivim varijantama koje su se dosad pojavile te su proveli laboratorijske testove o njihovoj reakciji na liječenje sotrovimabom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo