Odlična ideja / Pronašli rješenje za integraciju izbjeglica: Sport kao univerzalni jezik koji spaja ljude

Projekt vrijedan više od 335.000 eura odobrila je te većinski financira Europska komisija

29.2.2020.
17:17
VOYO logo

"Sport je univerzalni jezik i spaja ljude bez obzira na različitosti" moto je projekta Sportska edukacija za novi život azilanata u Hrvatskoj. Mladi sportaši iz Sirije, Irana, Iraka ili Pakistana imat će priliku sa svojim vršnjacima besplatno trenirati taekwondo i nogomet. 

Sportski klubovi dali su svoj doprinos integraciji izbjeglica jer se, kažu, pokazalo da se na ovaj način oni puno brže i uspješnije uklapaju u novu sredinu, tj. lokalnu zajednicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim taekwondo, gledam dosta o tome na Youtubeu. Super je taj sport ", kaže Adam, izbjeglica iz Sirije.

A trener i sudac taekwondoa u Zagrebu je prvi hrvatski profesionalni sportaš azilant. 28-godišnji Iranac Ali sprema se za kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju gdje bi branio hrvatske boje. Nakon što je preživio agoniju na putu došao je u Hrvatsku te je jezik svladavao za samo pola godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

"Ja sam baš zadovoljan ovdje. Nigdje ne može biti kao tvoj dom, ali to je moj drugi dom. A onda, kroz sport, to je kao svjetski jezik i kad ne znaš jezik, to možeš komunicirati", izjavio je Ali Noghandoost, iranski trener taekwondoa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brisanje razlika

Upravo je njegova priča poslužila kao dobar primjer za projekt "Sportska edukacija za novi život azilanata". U taekwondou, ali i nogometu uživat će 60 mladih sportaša iz Irana, Iraka i Pakistana koji imaju status izbjeglica. 144 treninga, uz dva ljetna kampa na otoku Ugljanu. 

"Svi smo mi isti ljudi, samo nas dijeli vjera, kultura, običaji i hrana. Mislim da svi zajedno možemo pokazati da smo jedno i da imamo veliko srce i da nas ne smiju dijeliti takve različitosti koje su nametnute prostorom na kojem odrastamo", izjavila je Tamara Pradegan, voditeljica projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt vrijedan više od 335.000 eura odobrila je te većinski financira Europska komisija. Trajat će dvije godine. Sve to kako bi se na što aktivniji i zdraviji način izbjeglice brže i lakše integrirale u društvo kojemu je cilj izbrisati razlike.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo