Izlila se Sava / Propale 'Aktivnosti na Savi': Ništa od kafića, kina i igrališta, ostaje samo blato

"Čekamo da se stvore bolje vremenske okolnosti ne bi li mogli krenuti sa realizacijom"

31.5.2019.
22:05
VOYO logo

Na vodu i blato sveo se projekt Grada Zagreba najavljen kao potez kojim će Zagrepčane uoči dana grad privući k rijeci koju inače samo promatraju u prolazu. 

 "Aktivnosti na Savi" trebale su biti otvorene ovoga vikenda. Na obali su trebali niknuti montažni kafići, kino na otvorenom i igrališta. No, očekivano, rijeka se izlila iz korita i potopila obalu te odnjela "Ljeto na Savi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Film o ljetnom kinu i koncertima na otvorenom građani još uvijek mogu gledati samo u nacrtima, jer stvarnost je poplava. Za Aktivnosti na Savi trebaju gumene čizme. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa


A samo prije nekoliko mjeseci ovdje je bilo veliko gradilište. Bageri su danima s obale strugali i odvozili tone i tone zemlje kako bi napravili podlogu na tri lokacije uz dva zagrebačka mosta.

I prošle godine bageri su na ovom mjestu rovali u istu tu svrhu, a kao i tada projekt je i sada pao u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 No ovoga puta samo privremeno, tvrde iz Grada. Sve je bilo spremno do prije dva dana kada se zbog nezaustavljive kiše Sava izlila iz korita. 

"Svi montažno demontažni objekti su sada dovršeni. Mi sada čekamo da se stvore bolje vremenske okolnosti ne bi li mogli krenuti sa realizacijom", govori Sanja Jerković pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se do sredine lipnja. Da su ih i postavili, uvjereni su, štete ne bi bilo jer su to objekti koji se mogu sklopiti u roku od 24 sata i maknuti, a da će vodostaj narasti može se predvidjeti tri dana unaprijed. 

"Mi nismo za razliku do Republike Slovenije izgradili hidroelektrane i nemamo nikakvih drugih načina da kontroliramo i sam taj vodostaj" govori Jerković za RTL Danas

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zbog kopanja zemlje koja se taložila desetljećima, povećala se i zaštita od naviranja vode preko nasipa, te ovime nikakav sustav obrane od poplava ne bi trebao biti ugrožen.

 "Ne, naprotiv. Mi povećavamo protočni profil i samim time nema nikakve ugroze", kaže nam Tomislav Gazić iz Hrvatskih voda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se postave, sadržaji vrijedni 10 milijuna kuna na obalama bi trebali biti do jeseni, ako  im vrijeme i priroda to dopuste. Dotad će ovo biti jedino igralište uz Savu

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo