PROBLEM U ZDRAVSTVU / Propalo 20 tona krvne plazme: stručnjak za preradu plazme u Imunološkom podnio ostavku

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Imunološki zavod je dozvolu za preradu plazme izgubio još prije četiri godine, a od 2013. do danas istekao je rok trajanja za oko 20.000 litara krvne plazme

31.8.2017.
8:35
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Vršitelj dužnosti ravnatelja Imunološkog zavoda Bojan Benko u srijedu je napustio i predao svoje radno mjesto nakon što je podnio ostavku i prije isteka mandata. Taj stručnjak za preradu krvne plazme iza sebe ostavlja gorući problem oko krvne plazme i podatak da je unazad nekoliko godina istekao rok trajanja za oko 20.000 litara, piše 24sata.

Krvna plazma dobiva se iz dobrovoljnog davanja krvi. Nakon što dobrovoljni davatelji daju krv, ona se  podijeli na eritrocite i trombocite koji se iskoriste u bolnicama, primjerice tijekom operacija, dok se ranije krvna plazma brižno prikupljala, zamrzavala i slala Imunološkom zavodu koji bi iz nje radio lijekove i ponovno ih vraćao zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunološki zavod je dozvolu za preradu plazme izgubio još prije četiri godine. Prema upućenom i visokopozicioniranom izvoru iz Imunološkoga, od 2013. do danas istekao je rok trajanja krvnoj plazmi u količini od oko 20 tisuća litara.

Ranije bi Imunološki u cijeloj godini primio 30 tisuća litara krvne plazme iz čitave zemlje, a takva plazma se više ne može koristiti za preradu u lijekove, ali se može iskoristiti u druge svrhe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Benko, koji je ranije radio kao stručnjak za preradu krvne plazme u Zavodu u ostavci nije htio ni demantirati ni potvrditi taj podatak. "S medijima zaista ne bih sad komunicirao. Molim vas za razumijevanje, upravo sam u ostavci i puno poslova moram napraviti tijekom primopredaje", rekao je Benko za 24sata.

Čelnica Sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom Lidija Jagarinec također je bila suzdržana oko komentara i najavila da će se o svemu očitovati na konferenciji za novinare u srijedu te da će tek nakon toga imati što reći i o krvnoj plazmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje dvije godine, otkako je Imunološki postao javna ustanova, ništa se nije dogodilo. Proizvodnje nema, nema prerade plazme i četiri ravnatelja su se u tom periodu izmijenila, a da nisu napravili nikakav posao", rekla je Jagarinec za 24sata.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će se u Vladi formirati povjerenstvo od predstavnika države i Grada Zagteba koje bi trebalo pokrenuti stvari s mrtve točke i dati odgovor hoće li se, kad i kako graditi novi pogon Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je na pitanje o isteku roka trajanja za oko 20 tisuća litara krvne plazme rekao da prati stanje s rokovima i da se plazma kojoj je istekao rok valjanosti prodaje vani te da bi za detalje trebalo pitati ravnatelja u ostavci, gospodina Benka.

Kujundžić: 'To su dezinformacije!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Milan Kujundžić komentirao je danas ovu informaciju. 

"Nije propala krvna plazma, to su dezinformacije. Da, stručnjak je dao ostavku, ali doći će drugi", rekao je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo