RTL DOSJE / Velika analiza! Mamić iznio bombastične optužbe, suci završili u lisicama: Je li to ključan trenutak za čišćenje pravosuđa?

Opciju da Mamić postane pokajnik i da se s njime sklopi nekakva nagodba tužiteljstvo zasad ne razmatra

14.6.2021.
7:00
VOYO logo

Za hrvatsko sudstvo bio je ovo tjedan bez presedana - zbog uzimanja mita od Zdravka Mamića u jednom su danu uhićena tri suca osječkog Županijskog suda.Tako smo se našli u situaciji da je Mamić na slobodi, a suci koji su ga osudili iza rešetaka. Novi je to težak udarac za pravosuđe, i još jedna potvrda zašto baš u njega građani već godinama imaju najmanje povjerenja.

Image
'Težite za boljim' /

Milanović: 'Tražit ću odgovornost za svaki neuzeti euro iz EU fondova na koji Hrvatska ima pravo'

Image
'Težite za boljim' /

Milanović: 'Tražit ću odgovornost za svaki neuzeti euro iz EU fondova na koji Hrvatska ima pravo'


Sudac Darko Krušlin u rukama policije, točno tri godine i tri dana nakon što je Zdravku Mamiću i suoptuženima izrekao presudu. Stoga ih je sud za ova kaznena djela proglasio krivima. Zbog sumnje da ga je taj isti Zdravko Mamić potplatio u srijedu ujutro je priveden, a obiteljska mu je kuća temeljito pretražena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti scenarij dočekao je i Krušlinova kolegu Zvonka Vekića kojeg su pronašli u stanu prijateljice. Treći privedeni sudac je Ante Kvesić, sve su to ljudi koji sude u najtežim Uskočkim slučajevima. Cijela akcija rezultat je višemjesečne istrage protiv Mamića i trojice sudaca koje je bivši gazda Dinama optužio da su od njega primili mito kako bi ga oslobodili krivnje za izvlačenje milijuna iz kluba. Resorni ministar u prvoj je reakciji najavio izmjene zakona i provjeravanje imovine sudaca.

Ivan Malenica, ministar pravosuđa: "Uhićenje ovih sudaca svakako baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe, međutim ovo pokazuje da nema nedodirljivih".

Među onima koji nisu uhićeni, a također ih je prozivao Mamić su predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana.

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku: "On je rekao da sam ja sigurno veći kriminalac ili najveći kriminalac kada sam ja uspio pored njegovih radnji biti izabran za predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Ne osjećam se prozvano".

A teške optužbe na račun sudaca bjegunac od hrvatskog pravosuđa u javnost je iznio prije tri mjeseca na presici u Mostaru.

Zdravko Mamić, 16. ožujka ove godine,  osuđenik za gospodarski kriminal:
"Ja vas pitam, koje to sudstvo gdje netko hoda po Dubaiju, gdje hoda po susjednoj državi sa čovjekom koji je kriminalac, koji je progonjen".

Dokazi su prštali na sve strane

Optužbe su odjeknule poput bombe jer ih je Mamić prvi put potkrijepio i fotografijama druženja sa sucima, kojima je, kako tvrdi, dao stotine tisuća eura mita kako bi u odlučivali u njegovu korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom mi smo se u toj loži Maksimir izubijali od alkohola, družili se satima gdje sam ja u jednom momentu ovaj sat, vidite tu, Audemars Piguet, ovako skinuo sa ruke i stavio ga na ruku suca Krušlina koji ga je primio i odnio sa sobom u Osijek", rekao je u ožujku Mamić.

Sucu Vekiću je, kako je rekao, kupio i Louis Vuitton cipele za dvije tisuće eura, platio mu put i novogodišnji provod u Dubaiju. I za sve to ima dokaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A te je dokaze samoprozvani reformator hrvatskog pravosuđa dao Državnom odvjetništvu na USB sticku još u listopadu. Osam mjeseci kasnije, prozvani su suci u Zagrebu sjeli pred tužitelje. Za Vekića se sumnja da je osobno od Zdravka Mamića dobio 270 tisuća eura, a još 100 tisuća od Zorana Mamića koje mu je donio također uhićeni poduzetnik Drago Tadić da ih podijeli sa sucem Kvesićem. Istražitelji su i kod Vekića i kod Kvesića utvrdili ozbiljan nesrazmjer imovine i primanja.

Ozbiljan nesrazmjer imovine i primanja

Gordana Vrandečić, odvjetnica Zvonka Vekića: "Pojašnjavao je neke okolnosti, nije odgovarao na pitanja. Jedio što Vam mogu reći je da je u cijelosti porekao sve inkriminacije koje mu se stavljaju na teret".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Preglej, odvjetnik Ante Kvesića: "Temeljem riječi osuđenih bjegunaca od hrvatskog pravosuđa pokreće se jedan kazneni postupak protiv tri suca Županijskog suda. Malo je previše".

I dok su svi osim Darka Krušlina završili u istražnom zatvoru, uhićenja sudaca ponovno su otvorila pitanje izručenja Zdravka i Zorana Mamića, sada osumnjičenih i za kazneno djelo davanja mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum je takav da je on predvidio, da je kazneno djelo korupcije, da je osoba koja je osumnjičena za korupciju treba izručiti, ali opet je na ministarstvu pravde BIH, i nadležnom sudu da odlučuje o svakom konkretnom slučaju", rekao je Malenica.

No, da bi se tražilo izručenje, treba postojati rješenje o istražnom zatvoru, a za Mamiće ono nije doneseno, na što se USKOK žalio. Zdravko Mamić iz BiH ne želi, čak najavljuje i traženje političkog azila.

Nikica Gržić, predsjednik Odvjetničke komore Federacije BiH: "Zahtjev za azil može se podnijeti i udijeliti samo strancima i licima bez državljanstva. Prema tome, koliko znam iz medija Zdravko Mamić ima državljanstvo BIH i taj zakon se ne odnosi na njega".

Opciju da Mamić postane pokajnik i da se s njime sklopi nekakva nagodba tužiteljstvo zasad ne razmatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dug je put uopće do odluke kada će ili hoće li uopće biti donesena optužnica, a onda postoje li i pod kojim uvjetima takve mogućnosti. Dakle, u ovom trenutku to nije uopće nešto o čemu bi se razmišljalo", kazala je zamjenica ravnateljice USKOK-a  Ksenija Krizman

No, svakako se razmišlja jesu li uhićenja sudaca prijeloman trenutak nakon kojeg će krenuti čišćenje kukolja u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o sustavu koji je HDZ-ov, naravno da nije prepoznato ranije, naravno da je sve funkcioniralo kao po špagi dok stvari nisu postale toliko javne da ih se više nije moglo skrivati. I onda je, po ustaljenom obrascu, reagirao dobri, simpatični medo, USKOK", rekao je predsjednik Zoran Milanović

"I zato širenje teze da je pravosuđe nečije ili lažne teze koju je izgovorio Milanović, da je pravosuđe HDZ-ovo ili da su osječki suci HDZ-ovi je jednostavno laž. I sve teže je plasirati tu lažnu tezu o korupciji", kazao je premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, činjenica ostaje građani u pravosuđe povjerenja nemaju, a dobar dio javnosti kao reformatora sustava ozbiljno uzima pravomoćno osuđenog bjegunca.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo